петак, 20. октобар 2017.

Младеновић: Београд користи искуства и продубљује сарадњу са Чикагом

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић рекао је данас да ће Београд искористити искуства Чикага у организацији маратона, али и попети сарадњу на много виши ниво са овим братимљеним градом. 

– Чикашки маратон је веома велика манифестација, са више од 44 хиљада учесника из 140 земаља и 12 хиљада волонтера. Један је од шест највећих у свету – навео је Младеновић. 

Он је гостујући на Студију Б подсетио да је делегација Београда недавно боравила у Чикагу, где су их дочекала отворена врата и одговори на сва питања која су их занимала. Представници тог града позвани су да дођу у Београд, а посебно да посете Београдски маратон, како бисмо и ми њих угостили у априлу.

– Делегација Чикага није била наш гост и мислим да то треба да се деси. Културна и образовна сарадња постоји и направљене су добре основе, али их треба продубити. Сарадња градова се надовезује на однос двеју држава и чини га чвршћим. Зато ће Београд користити сваку прилику да се и стручњаци повежу, посебно у сегменту урбанизма и културе – истакао је Младеновић.

Ово је веома значајно и због наших сународника који живе у Чикагу, како би се повезали са матицом и како би им се Београд приближио.  

Заменик градоначелника је напоменуо да представници Београдског маратона имају одличну сарадњу са бројним другим, јер је веома важно развијати „маратонски, тркачки покрет”. 

– Београд има дугу традицију и то се у свету респектује. Важно нам је да постоје везе са другим градовима, како би се Београд препоручио бројним маратонцима јер је овај покрет све масовнији – рекао је Младеновић. 

Маратон је и са туристичког аспекта важан за наш главни град и Београд наставља да га подржава јер у њему види озбиљан потенцијал, поручио је Младеновић.