субота, 21. октобар 2017.

Весић: Стрела која лети у висине најбоље симболизује живот Зорана Ђинђића

Извијена стрела која је у једном делу неповратно прекинута, али незаустављиво лети у висине је скулптура која је изабрана на међународонм конкурсу за идејно решење спомен-обележја Зорану Ђинђићу, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Друштву архитеката Београда.

Градски менаџер Горан Весић је у име Града Београда захвалио члановима жирија на раду који је трајао неколико месеци и онима који су давали предлоге за решење овог споменика. Весић је захвалио председнику Републике Србије Александру Вучићу који је иницирао подизање споменика Зорану Ђинђићу и навео да је то храбар искорак у политичкој култури у Србији.

– Подизање овог споменика је постала државна обавеза јер они који су убили Ђинђића нису убили само човека, већ су тада пуцали у државу Србију, а он се тада налазио на месту премијера наше земље. За неколико месеци биће 15 година од његовог убиства и било је крајње време да Србија добије неко обележје које ће му бити посвећено – истакао је Весић и додао да и сам, јер је са Ђинђићем радио, осећа захвалност на прилици да учествује у томе да Зоран Ђинђић коначно добије споменик.

Ако нешто може да симболизује живот Ђинђића, навео је градски менаџер, онда је то стрела јер је његов живот био управо такав.

– Он је грабио напред, покушавао је да промени ствари у друштву, није се обазирао на последице и та стрела можда на најбољи начин симболизује његов живот. То што је стрела прекинута, па настављена, можда говори о томе да је важно и добро што Србија наставља тим путем. Верујем да ћемо овим спомеником наћи начин да му се одужимо за оно што је урадио за ово друштво и да обележимо његову трагичну смрт – објаснио је Весић.

Главни градски урбаниста Милутин Фолић казао је да ће паралелно са израдом скулптуре град почети са уређењем Студентског трга, на коме ће овај споменик и бити постављен.

– Прво ће бити измештена окретница тролејбуса, затим ће бити изграђена подземна гаража испод Студентског трга, некон чега се уређује трг. Пројекат за уређење трга је урадио Борис Подрека, један од најзначајнијих светских архитеката данашњице. Он је урадио пројекат и за Топличин венац, за простор библиотеке на Косанчићевом венцу, као и за Карађорђеву улицу. Тако да ће скулптура бити постављена на Студентски трг за отприлике две године. У плану је да се скулптура, на петнаестогоишњицу од убиства Зорана Ђинђића, постави привремено након чега ће по отпочињању радова она бити склоњена и смештена на привремену локацију – објаснио је Фолић. 

Архитекта Борис Подрека, који је и председник жирија, рекао је да је на конкурсу учествовало 40 радова, те да је изабрано прво и друго место, а да  су уместо трећег места изабрана четири откупа.

– Жири је констатовао да су сви радови висококвалитетни, професионални и апсолутно одговарају критеријумима. На тргу ће се налазити три артефакта, од којих ће један бити меморијал Зорану Ђинђићу. Ради се о меморијалу који по нашим критеријумима задовољава то што смо желели и шаље једну јасну и препознатљиву поруку. Прва два рада су различита, али су јако блиског квалитета – нагласио је Подрека.

Према његовим речима, прво место је стрела, класична скулптура која прича причу, која је истовремено будућност, али је и трагична. Друга награда је лиричан пројекат који одговара на акустичне феномене града, то су месингани елементи између којих можете ходати.

– Првонаграђено решење има звучни ефекат, чује се глас Ђинђића који је исечен на делове а чује се и „говор” града. То је веома леп и поетичан моменат – нагласио је Подрека. 

Сликар Душан Оташевић је објаснио да се звуци сакупљају преко компјутерског система, па ће се неки прерађени звуци и шумови пуштати. Када се приближите скулптури, навео је, чује се глас Зорана Ђинђића.

Сликар Владимир Величковић је рекао да је по прегледу свих радова имао свог фаворита те да је то управо и била стрела. Она је, додао је, потпуно адекватно одговрила намени конкурса и симболици која треба да означи прекинути живот Ђинђића.

Вајар Мирсад Бегић је казао да оба рада нуде нове погледе, али и да имају додирне тачке и да су Београду показали нешто ново.   

Аутор првонаграђене скулптуре је Мрђан Бајић, а сарадници су вајар Предраг Кешељ, архитекта Петар Саздановић, историчар уметности Марина Андрић, аутор звучне инсталације је Биљана Србљановић, уз сарадњу са дизајнером звука Добривојем Миљановићем и Владимиром Ризнићем.   

У писму аутора првонаграђене скултуре наводи се да је понуђено скулпторско-драматуршко решење које жели да генерише простор сећања кроз скулпоторску и звучну инсталацију. Звучна инсталација је дискретни саставни део уметничког решења, позива на размишљање. Стрела је универзални симбол за правац и смер. Глава стреле је симбол продора, светлости, смрти, љубави и спознаје. Прекинута извијена стрела јасно евоцира трауму која само за тренутак омета, али се не зауставља, јер стрела тако трајно и неповратно прекинута даље стреми горе и незаустављиво лети у висине. 

У жирију конкурса били су: председник жирија Борис Подрека, главни градски урбаниста Милутин Фолић, академик и сликар Душан Оташевић, академик и сликар Владимир Величковић и вајар Мирсад Бегић.