недеља, 22. октобар 2017.

Отворен 62. Београдски сајам књига

Секретарка за културу Ивона Јевтић присуствовала је вечерас отварању 62. Међународног београдског сајма књига који су званично отворили аустријски писац и публициста Карл Маркус Гаус и академик Миро Вуксановић.

У фокусу овогодишњег сајма књига, који траје до 29. октобра, јесте савремена књижевност на немачком језику, а заједничким наступом представљају се Немачка, Аустрија, Швајцарска и Лихтенштајн.

Ивона Јевтић рекла је да је овогодишњи мото сајма „Кључ је у књигама” и препоручила деци да се више едукују јер на располагању имају информације на сваком кораку.

– Наш сајам књига је можда други у Европи, после франкфуртског, што је заправо прави кључ. У фокусу овогодишњег сајма је савремена књижевност на немачком језику, а заједничким наступом представљају се Немачка, Аустрија, Швајцарска и Лихтенштајн. Београдски сајам књига је прилика да се још једном подсетимо истинских вредности и књизи дамо значај који завређује. Посетиоцима је представљено око 1.000 књига савремених аутора из ове четири државе, од чега, захваљујући сарадњи са Сајмом књига у Франкфурту и Главним удружењем аустријских књижара, премијерно чак 350 наслова – рекла је Ивона Јевтић и додала да је овај сајам прошле године посетило 190.000 људи.

Почасни гост сајма Гаус рекао је да за богатство гласова и звукова савремена књижевност на немачком језику има да захвали управо чињеници да не постоји једна обавезујућа и узорна норма, већ неколико различитих варијаната стандардног језика, али да разлике ипак нису толико велике. 

– Срећан сам што могу да читам књиге аутора из Базела или Келна и што исто тако на мојим књигама у књижарама у Луцерну, Вадуцу или Лајпцигу нема напомене „преведено с аустријског” – истакао је Гаус.

Академик Миро Вуксановић рекао је да је на српском језику настала велика књижевност, која траје цео миленијум, а имала је непоновљивог народног песника и приповедача, имала је и има одличне писце и окупља 500.000 речи.

– Наш сајам, као савршена општа смотра одбране језика, као књига отворена за читање што је њен једини живот, тако је отворен – навео је Вуксановић.

Сајам књига простире се на више од 30.000 квадратних метара изложбеног простора, а од 25. до 29. октобра на Београдском сајму ће се такође одржати 48. Сајам образовања и наставних средстава и Сајам информисања, комуникација и маркетинга „Медиа маркет”.

Школски дан 62. сајма биће четвртак, 26. октобар. 

Међународни сајам књига ће до 29. октобра под слоганом „Кључ је у књигама” окупити око 500 директних излагача, од којих 50 из иностранства.