понедељак, 30. октобар 2017.

Бројни попусти са картицом за пензионере од 1. новембра

Градоначелник Београда Синиша Мали и премијерка у Влади Републике Србије Ана Брнабић представили су данас у „Сава центру” прве картице за пензионере, које ће почети да се користе 1. новембра.

Синиша Мали рекао је да је жеља да се на основу ове картице сви пензионери, којих у Београду има више од 400.000, учлане у клуб сениора, на основу чега је могуће оставрити бројне бенефиције.

– На основу ове картице, након потписивања приступнице, пензионери ће моћи да остваре попусте које нуде сва градска предузећа, велики број домова здравља, приватна предузећа се такође укључују у овај програм, имаће попусте у великом броју малопродајних објeката, попусте приликом набавке лекова. То је наш начин да кажемо хвала за оно што су урадили у нашем граду, за град који су изградили пре нас, а на нама остаје обавеза да наставимо тим стопама и да од Београда и Србије направимо лепше и боље место за живот – објаснио је Синиша Мали и позвао приватне компаније да се придруже овом пројекту како би пензионери имали попусте у што више области.

Према његовим речима, картицу за пензионере корисници ће моћи да подигну у градским општинама, које су део овог пројекта, у клубовима за најстарије суграђане, као и преко кол-центра на кућну адресу. Како је навео градоначелник, у разговору са председником Републике Србије Александром Вучићем дошло се и на идеју да се направи сениор картица, а захваљујући њему, данас се и говори о повећању пензија и бенефитима за пензионере.

– На овај начин желимо да, осим финансијске користи и бенефиција, створимо дух заједништва који краси наш град, али и да будемо део лепшег и бољег Београда који заједно градимо. Наш циљ је да, као Град Београд, будемо први који ћемо ову картицу увести, а ако реакција на њу буде добра, то ће бити картица коју ће увести и Ниш и Нови Сад, као и други градови у Србији – нагласио је Мали.

Он је подсетио да је у последње три године у Београду отворено шест клубова за најстарије суграђане и додао да ће до краја године они бити отворени и на Врачару и у Батајници. 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић захвалила је пензионерима на свему што су урадили за Србију и изразила задовољство што води владу која једнако брине о младима и пензионерима.

– Када чујем шта су све урадили Град Београд и градоначелник Синиша Мали, драго ми је што и ја живим у овом граду. Драго ми је што смо успели да све оно што је уштеђено мерама фискалне консолидације почнемо да враћамо. Ово је година у којој се види да смо одговорно поступали према ономе што смо уштедели сви заједно – поручила је премијерка.

Она је најавила да ће у наредних 10 дана пензионерима стићи најављена подршка од 5.000 динара, а да ће пензије бити веће за пет одсто од 1. јануара 2018. године.

Овом приликом премијерка је пензионерки Слободанки Јоксић уручила прву картицу за пензионере, која је захвалила Граду Београду и градоначелнику на томе што су бригу о старијим Београђанима подигли на ниво достојан европске престонице.

– Захвална сам на томе што живим у земљи која води и спроводи одгворну социјалну политику према најстаријим суграђанима. То значи да постоји разумевање према старијима и то нас уверава да нисмо заборављени. Сениор картица нама значи много, значи препознавање наших потреба и уважавање – навела је Слободанка Јоксић.

Овом догађају присуствовали су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, градоначелници Новог Сада и Ниша Милош Вучевић и Дарко Булатовић, представници Града Београда и Градске управе, као и велики број пензионера.