петак, 10. новембар 2017.

Отворени трећи Београдски инвестициони дани

Градоначелник Београда Синиша Мали и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић отворили су трећи форум Београдски инвестициони дани, који се данас одржава у „Сава центру”. 

Градоначелник је истакао да форум повезује кључне актере из региона у сфери државе, локалне заједнице и инвестиција, којих је прошле године било 300, а ове 430.

У протекле две године, како је навео, на форуму су одржани веома успешни сусрети државника из региона, инвеститора, лидера водећих домаћих и страних компанија и представника међународних институција. 

– Ове године посебну пажњу посвећујемо регионалној сарадњи, јер сматрамо да је она веома важна у контексту нових инвестиција. Посебно ми је драго што су данас са нама градоначелници Сарајева, Источног Сарајева, Загреба, Тиране, председник Скупштине Подгорице, и што ћемо имати прилику да разменимо искуства и научимо нешто ново – указао је Мали. 

Градоначелник је подсетио да је Београд одувек био место сусрета истока и запада, центар региона, што је са собом носило и разне врсте искушења.

– Данас, Београд је и даље на међи, али је та искушења искористио као своју предност тако да се успешно носи са њима и доживљава убрзани и узбудљиви развој. За тај развој су управо најзаслужније здраве финансије града и инвестиције, и зато нам је овај скуп веома важан – навео је Мали. 

Он је указао да је нова градска власт пре три и по године  преузела руковођење Београдом, који је у том тренутку био на рубу банкрота, са уништеним финансијама и пропалим предузећима. 

– Свакодневно су нам пристизали нови дугови на наплату, а јавна предузећа су била презадужена. Зато смо тада кренули у велики посао финансијске консолидације који је успешно завршен, што, између осталог, значи и да смо успели да вратимо скоро 500 милиона евра дуга. Најбоља потврда да смо урадили добар посао је и кредитни рејтинг који смо прошле године по први пут добили од једне од највећих рејтинг агенција на свету, Мудиса, а који је само пар месеци касније и повећан, тако да данас износи БА3 са позитивним изгледом, и једнак је рејтингу Републике Србије – указао је градоначелник. 

Мали је додао да је захваљујући финансијској консолидацији град успео да се стабилизује и постане повољна дестинација за инвестирање. Са друге стране, имамо и политичку стабилност, коју нам је омогућила Влада Републике Србије, тако да инвеститори знају да су њихове инвестиције у Београд сигурне, наставио је градоначелник. 

– Тада, пре три и по године, обећао сам да ће Београд постати град кранова и дизалица, што он данас и јесте, а довољно је само да се прошетате улицама града и да се у то уверите. То најбоље потврђује и бројка од 1.100 градилишта, колико их данас има у Београду. Поменуо сам искушења у којима се некада налазио Београд због своје позиције између истока и запада, између кинеског пута свиле и европских путева. Поменуо сам и да смо та искушења доживели као своју предност. То смо урадили тако што смо почели најпре од наше националне авио-компаније Ер Србија, коју смо успешно трансформисали у најбрже растућу авио-компанију у региону, тако да је захваљујући томе Београд данас место одакле се директно лети и на исток и на запад – тачније и у Пекинг, али и у Њујорк. Осим тога, у току је процес избора концесионара за аеродром „Никола Тесла”, а управо крајем овог месеца је рок за слање обавезујућих понуда. Велико је интересовање, тако да верујем да ће овај аеродром учврстити водеће место у овом делу Европе – указао је Мали. 

Он је подсетио да се на прошлогодишњем форуму представио инвестициони портфолио, вредан 10 милијарди евра, а да су неки од тих пројеката већ реализовани. 

– Један од њих, на који сам посебно поносан, је пројекат јавно-приватног партнерства за депонију у Винчи. Француско-јапански конзорцијум Суез–Иточу ће нам помоћи да решимо проблем депоније који постоји већ седам деценија уназад. Такође, у наредних пар месеци потписаћемо уговор о изградњи фабрике за пречишћавање отпадних вода у Великом Селу, као и уговор о изградњи топлодалековода Обреновац – Нови Београд. Ови пројекти су укупне вредности 500 милиона евра, на њих се чека деценијама, и кључни су за даљи развој града. Пре неколико дана смо расписали и јавни позив за изградњу четири подземне гараже у центру града, чиме ће се створити услови да се центар града у потпуности затвори за аутомобиле и буде на располагању пешацима. Овом приликом позивам инвеститоре да се јаве и да нађу интерес да улажу у овај пројекат – навео је градоначелник.

Он је додао да се управо сви ови пројекти уклапају у визију Београда као хуманог града, који је удобно место за живот сваком суграђанину, али и атрактивна дестинација за туристе. 

– То значи више паркова и бициклистичких стаза, а мање аутомобила. Осим ширења пешачке зоне, спуштамо Београд на реке, почела је реализација Београда на води, највећег пројекта у овом делу Европе. Сећам се да сам прошле године на овом скупу рекао и да се надам да ћемо ове године из „Сава центра” имати поглед на прве куле Београда на води, што данас и јесте случај. Овај пројекат, који је од кључног значаја за нас, невероватном брзином се развија пред нашим очима и тако учвршћује место Београда као лидера региона у сфери инвестиција. Такође смо недавно почели изградњу пасареле која ће спајати Калемегдан са Бетон халом, а следеће године почињемо изградњу гондоле која ће повезивати Калемегдан и парк Ушће, који се тренутно потпуно реконструише. Затим, покрећемо и велике пројекте саобраћајне инфраструктуре, као што су изградња нове аутобуске станице у Блоку 42 на Новом Београду, а наредне године нам следи и реконструкција Старог савског моста, који ће бити и пешачки. Као што видите, пројекти су разноврсни, а све у сврху тога да нашим потомцима оставимо лепши град – истакао је Мали. 

Он је подсетио да је прошле године на истом скупу рекао да је број незапослених у граду после много година смањен испод 100.000, а управо захваљујући великом броју инвестиција и мерама активног запошљавања. 

– Данас са поносом могу да кажем да је тај број око 88.000, што је тачно 20.000 мање незапослених него 2013. године. То је управо разлог зашто се толико боримо за инвестиције – јер оне омогућавају бољи живот Београђанима. Зато вас позивам да инвестирате у Београд и Србију, који вам својим положајем и споразумима о слободној трговини отварају врата за цео свет – казао је Мали.

Премијерка Ана Брнабић је присутнима пожелела добродошлицу у Београд и Србију и поздравила их у име Владе Републике Србије.   

– Дугујемо велику захвалност градоначелнику Београда који је иницирао ову конференцију, која сваке године расте по важности и броју учесника. Веома ми је драго што имамо прилику да представимо Београд као фантастичну инвестициону дестинацију – навела је премијерка. 

Србија је у протекле три године, према њеним речима, пуно уложила у макроекономску стабилност и фискалну консолидацију. 

– Влада коју предводим је влада континуитета са мојим претходником, сада председником  Александром Вучићем. Доста улажемо у боље пословно окружење и могу да кажем да смо ове године остварили запажен успех и на „doing business” листи Светске банке. Након три године напредовања, Србија заузима 43. место. На листи глобалне конкурентности Србија је такође напредовала, за 12 места, али и ту имамо још простора за напредак – указала је Брнабићева. 

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истакао је да је задовољство посматрати како једна манифестација попут Београдских инвестиционих дана расте и показује све већу функционалност у довођењу и привлачењу инвестиција. Све то наравно утиче на привреду и економију Београда, али и Србије и читавог региона. У прилог томе говори и велико интересовање – скоро 500 учесника из различитих сектора.