субота, 11. новембар 2017.

Горан Весић положио венац на Француско војно гробље

Градски менаџер Горан Весић положио је данас, поводом Дана примирја у првом светском рату венац на Француском војном гробљу одавши почаст француским војницима који су пали за ослобођење Србије и Београда.

Весић је подсетио да је око 300 хиљада француских војника заједно са српском војском учествовало у пробоју Солунског фронта од којих је 50 хиљада војника погинуло, а њих 375 заувек сахрањено на Француском војном гробљу. 

–    Сваког једанаестог новембра ми њима и њиховим друговима који су погинули ван Београда одајемо почаст за оно што су урадили за Србију – рекао је Весић и навео да је у Првом светском рату је погинуло између 15-20 милиона људи од чега је само Срба погинуло скоро милион и 250 хиљада.

– Ниједна нација није дала такав допринос победи у Првом светском рату и имала такве жртве пропорционално броју становника као што је имала малена Србија. Од 707 хиљада српских војника који су мобилисани вратило се свега 160 хиљада. Оно што се десило у Првом светском рату поставило је заувек темеље сарадње Француске и Србије – навео је Весић.

    Градски менаџер је истакао да Србија данас са Француском има споразум о стратешком партенерству из 2011. године нагласивши да је то партнерство засновано на крвљу и заједничкој борби у оба светска рата. 

–    Са великим задовољством могу да најавим да ће наредних дана бити потписан уговор са француском Владом у оквиру кога ће француска влада платити половину средстава а половину ће обезбедити српска за обнову  споменика захвалности Француској који се налази на Калемегдану. Верујем да оно што се десило у прошлости је чврст темељ наше сарадње и да ћемо ми и Француска остати заувек пријатељи – истакао је градски менаџер.

Венце на Француско војно гробље положио је и Негован Станковић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Војске Србије, дипломатски представници, удружења која негују сећање на Први светски рат и бројни грађани.