понедељак, 13. новембар 2017.

Синиша Мали примио признање „Најтолерантнији град региона”

Градоначелник Београда Синиша Мали примио је, у име града Београда, признање за „Најтолерантнији град региона” које додељује Европски покрет у Босни и Херцеговини.

Признање је градоначелнику Београда уручила делегација Европског покрета у БиХ коју су чинили председник Предраг Праштало, потпредседник Дино Чолић, генерални секретар те организације Харис Плакало, као и партнер и амбасадор Европског покрета Светозар Станковић.

Досадашњи носиоци овог регионалног признања били су Суботица, Загреб и Љубљана.

Европски покрет БиХ од 2010. године додељује признања у различитим категоријама, а поводом обележавања дана и месеци Европе у БиХ.

Градоначелник Синиша Мали је, у име града Београда, захвалио на признању и истакао да ова награда много значи нашем граду. 

– Град Београд је много урадио како бисмо у региону подигли свест о томе да ствари треба заједно да мењамо. Још на почетку свог мандата имао сам прилику да организујем Самит градоначелника из региона како бисмо се више приближили и ојачали наше привредне, туристичке, културне, образовне, спортске везе – рекао је Мали.

Он је додао да је на граду Београду велика одговорност да повуче цео регион ка бољем сутра и у области економије, културе, спорта, односно свега што чини квалитет живота наших суграђана бољим. 

– Зато ћемо се још више посветити томе да оправдамо ову награду коју смо добили и да из године у годину цео регион напредује, а да град Београд и даље буде најтолерантнији град и локомотива развоја целог региона – навео је градоначелник Мали.

Председник Европског покрета у БиХ Предраг Праштало рекао је да је град Београд од постанка до данас отворен за све добронамерне људе, без обзира на то из ког дела света долазе или којој нацији и религији припадају. 

– Космополитску припадност и опредељење Београд показује и сталним порастом и занимањем туриста из целог света. То не би било могуће без препознавања гостију да се могу идентификовати са Београдом и да деле исте вредности као што су отвореност, мултикултуралност и посебно висока доза толеранције и поштовања различитости – рекао је Праштало.

Он је изразио задовољство што је недавно потписан Меморандум о сарадњи између Београда и Сарајева, као и више споразума из области културе, туризма и науке, јер је то, како је рекао, снажан додатни импулс јачању пријатељских односа.