понедељак, 13. новембар 2017.

Градоначелници главних градова региона потврдили да је Београд тренутно инвестициони лидер

Београд је тренутно лидер региона када су у питању инвестиције, а то су потврдили градоначелници Сарајева, Загреба и Тиране на маргинама управо завршеног Форума „Београдски инвестициони дани”, рекао је помоћник градоначелника Борко Милосављевић, гостујући на ТВ Студио Б, и додао да када нам комшије дају такве похвале и неко са стране види промену, то је потврда да неке ствари радите на прави начин. 

– Нама је овај форум послужио да представимо наше инвестиционе потенцијале и да заједно са земљама региона тражимо и нове заједничке производе јер овај регион мора да сарађује. Капацитет сваког тржишта појединачно није довољан и када заједно имамо ниво тражње која може да повуче и заинтригира стране инвеститоре, онда смо јачи, занимљивији и  бољи – рекао је Милосављевић.

Према његовим речима, са Градом Сарајевом потписано је пет споразума, а сви они треба да дају оквир за сарадњу у различитим областима, што ће значити једну нову политичку стабилност у региону. 

– Ствари се постављају ка будућности и уколико се смањи ризик у целом региону, смањује се ризик и за Србију. Када се регион добро развија, и Србија има бенефите, а да би капитал дошао у наш град и нашу земљу, регион треба да буде стабилан. Зато је поента „Београдских инвестиционих дана” – регион и градоначелници градова највећих земаља у региону – истакао је помоћник градоначелника.

Он је посебно нагласио потребу сарадње у области туризма јер Београд предњачи када су у питању стопе раста страних посетилаца и подсетио да наш град само за првих девет месеци бележи раст од 14 процената.

Говорећи о ЈП „Сава центар”, Милосављевић је нагласио да је Форум „Београдски инвестициони дани” и одржан у овом објекту са циљем да се на тај начин промовише наш највећи конгресни центар и истакне његов значај и улога у нашем граду. 

– Пословање „Сава центра” данас је израз енергетске неефикасности и он са својим текућим приливима не може да сервисира текуће обавезе. Зато тражимо стратешког партнера да заједничким улагањем и уз ефикаснији менаџмент, али и бољу и професионалнију комерцијализацију направимо од „Сава центра” успешно предузеће које ће пословати и давати велики допринос Београду, пре свега, кроз конгресни туризам, али омогућити да и само послује на принципима ефикасног пословања – нагласио је Борко Милосављевић, додајући да су на последњој седници градског парламента донесене важне одлуке које ће омогућити овој установи да „узме ваздуха” и да може да преживи.

Говорећи о великом броју инфраструктурних пројеката у граду, Милосављевић је нагласио да Београд дели политику Владе Републике Србије. 

– Показало се да резови у економским реформама, који су били болни, сада дају праве ефекте. Сада можемо да идемо у другу фазу инвестиционог бума у Србији и Београду. Та инфраструктура ће довести нове инвеститоре јер тамо где пролази пруга и брзи возови подиже се атрактивност тог земљишта, а на тај начин и квалитет живота људи – рекао је Милосављевић.

Нагласивши велику улогу дигитализације, он је казао да и Град Београд увелико ради на томе да грађани многе ствари могу решити онлајн, са свог мобилног телефона или кућног рачунара.

– Ми покрећемо и многе интерактивне апликације на нашем сајту, где просто укључујемо грађане како би они учествовали у доношењу важних одлука – рекао је помоћник градоначелника.