понедељак, 13. новембар 2017.

Весић: Почело постављање калдрме у Скадарлији

Према плану реконструкције Скадарлије који је усвојен још прошле године, постављање турске калдрме почело је данас. Радови ће трајати до 1. децембра када ће део између Улице Страхињића Бана и Господар Јованове бити завршен и моћи ће да га користе туристи и сви други који долазе у Београд за новогодишње празнике, рекао је градски менаџер Горан Весић обилазећи радове. 

Према његовим речима, други део улице, од Господар Јованове до Булевара деспота Стефана, биће рађен на пролеће када временски услови буду дозвољавали како би за летњу сезону комплетна Скадарска улица била реконструисана.

Весић је подсетио да је у јуну ове године реконструисана чесма, тако да ће до краја пролећа следеће године у потпуности бити завршена реконструкција Скадарске улице. 

– Прво је у потпуности замењена комплетна инсталација, а потом водоводне и канализационе цеви. Након тога је урађена подлога од 25 центиметара крупног камена, 15 центиметара ситног и осам центиметара асфалта, а на такву комплетну подлогу стављају се камене коцке. После 1967. године, односно после 50 година, ово је прва озбиљна реконструкција Скадарлије – прецизирао је Весић. 

Градски менаџер је истакао да је реконструкција урађена у складу са законом и под надзором Завода за заштиту споменика културе јер је ова целина проглашена културним добром и биће уређена тако да десетинама година неће бити потребна било каква реконструкција. 

– Требало би да будемо поносни на начин на који се ради ова реконструкција јер тако треба да чувамо сва наша културна добра – закључио је Весић. 

Вршилац дужности директора Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић упознала је присутне са чињеницом да је Скадарлија проглашена културно-историјском целином 1967. године. 

– Ово није само боемска четврт већ и једна од најпознатијих туристичких дестинација које се везују за наш град. Завод за заштиту споменика културе града Београда издао је мере и услове заштите, па се сви радови одвијају у складу са тим – рекла је Оливера Вучковић. 

Најстарији мајстор за калдрму у Београду – седамдесетседмогодишњи Стојан Николић објаснио је присутнима да ће се у наредним данима новопостављена калдрма заливати, како би се цемент који је посут заједно са песком на асфалт стврднуо и тако фиксирао калдрму за тло. 

Догађају је присуствовао и директор ЈП „Путеви Београда” Славиша Живковић.