четвртак, 16. новембар 2017.

Синдикати: Решити проблем запослених на привремено-повременим пословима у градским предузећима

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је данас да се социјални дијалог са представницима највећих синдиката у Београду наставља. Он је након састанка са њима, као и са директорима јавних комуналних предузећа најавио да се прави план за 2018. годину.

– Жеља нам је да комунална предузећа у наредном периоду послују још успешније. Током недавних обилазака градских предузећа најављени су и нови колективни уговори, па смо данас дотакли и ту тему, а у наредних месец до месец и по дана имаћемо их на нивоу читавог града. Правим дијалогом између запослених, руководства предузећа и Града Београда ствара се атмосфера да свима буде боље, како грађанима којима се обезбеђује квалитетна услуга тако и радницима којима се побољшавају услови рада – објаснио је Мали.

Градоначелник је нагласио да је посебан акценат стављен на људе који су ангажовани на привременим и повременим пословима или на одређено време, који су у овом статусу пет, десет или више година. Намера је да се нађе начин да се реши њихов положај, навео је Мали, и додао да они немају право на боловање, солидарну помоћ, нити рецимо кредит од банке, а са друге стране од њих зависи функционисање појединог предузећа или службе.

Синиша Мали изразио је спремност да разговара и са представницима Владе Републике Србије, како би се нашао начин да најбољи и најквалитетнији радници добију посао за стално.

Председник Синдиката комуналаца Београда Александар Радојевић осврнуо се на сусрете са градоначелником током лета када је било речи о највећем наслеђеном проблему који се тиче људи који су запослени на одређени временски период, али који су обесправљени. 

– Они су комуналним предузећима веома потребни, због чега се надам да ће тај проблем бити решен. Очекујем да дијалог са представницима града и даље буде конструктиван и креативан, а све у крајњем циљу да пружање комуналних услуга грађанима буде још бољи – поручио је Радојевић.

Догађају је присуствовао и помоћник градоначелника Борко Милосављевић.