субота, 18. новембар 2017.

Затворен 8. Међународни фестивал зелене култутре „Green fest”

Пројекцијом филма „Доба последица” у сали Дома омладине Београда синоћ је затворен 8. Међународни фестивал зелене културе „Green fest”.

Више од 80 сати програма, гости из десет држава, осам дугометражних филмова, green fashion модна ревија српских и словеначких дизајнера, 65 филмова кратког и средњег метра, 20 изложби, 20 радионица, предавања и панел дискусија, и велики број посетилаца обележили су овогодишњи Green fest.

За награде фестивала такмичило се 1.530 филмова из 103 државе. Награду за најбољи кратки филм фестивала освојио је Пјотр Биедрон из Пољске, за филм „ПМ 2,5”, док је награду за најбољи омладински филм освојио је Марсел Андристјак из Мађарске. Најбољи филм у трајању до једног минута је „Деголас”, редитеља Жереми Гултеа из Француске. Награда за најбољи анимирани филм одлази у Мађарску, у руке редитеља Беле Kлингла за филм „Bohi: In the nature”. Најбољи српски филм фестивала је „Браца пчелар – ово је мој свет”, редитељке Милице Алавање. Награда за најбољи филм о природи иде пут Аустрије за редитеља Михаела Шламберга са филмом „Kанарска острва – живот на ивици”. Поред тога, жири у чијем саставу су Сергеј Цис из Русије као председник жирија, Пауло Фереира из Португалије и Сирил Kорну из Француске одлучио је да додели и специјална признања. Прво специјално признање добио је канадски редитељ Дуан Шерман за филм „The End game”. Друго специјално признање добили су Ђерђели Балаш и Балаш Лернер из Мађарске за филм „Operation Mayfly”. Последње специјално признање одлази у далеку Јужноафричку Републику, редитељу Дејвиду Францискусу за филм „Teach a man to fish”.

Ове године уведена је и награда публике за најбољи дугометражни филм. Награду је освојио филм „У потери за коралом”, редитеља Џефа Орловског.

Овогодишњи фестивал одржан је уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, Министарства културе и информисања, Града Београда – Секретаријата за културу, Амбасаде Француске и Француског института, Делегације Европске уније и ЕУ инфо центра, Аеродрома „Никола Тесла” у партнерству са Немачком организацијом за међународну сарадњу, као и уз помоћ многобројних партнера и пријатеља.