субота, 18. новембар 2017.

Синиша Мали: Београђани својим предлозима могу да улепшају свој град

Велика кампања „Београђани за свој град” почеће за десетак дана, а циљ је да суграђанима дамо прилику да учествују и дају свој глас за пројекте које би желели да се реализују у њиховом комшилуку, рекао је градоначелник Београда Синиша Мали за ТВ Пинк.

– У буџету ћемо за ту намену издвојити 200 милиона динара за наредну годину, а општине ће издвојити барем по десет милиона динара. У два круга гласања позваћемо све грађане да се изјасне шта би волели да се уради у њиховом комшилуку. То је потпуна промена у раду Градске управе, а то је Париз урадио и грађани су веома лепо реаговали. Ово је прилика за све грађане Београда да дају свој глас и кажу шта желе. Уколико се то буде показало као добро, убудуће ћемо још више новца издвајати за ту намену – истакао је градоначелник.

Када је реч о новогодишњим дешавањима у граду, Синиша Мали је рекао да ће 27. новембра на конференцији за новинаре бити презентовано како ће то бити организовано.

– У току су набавке и та процедура тече, желимо све да урадимо транспарентно и како треба. Новогодишњи програм ће бити никада богатији, очекујемо рекордан број гостију из иностранства и никада веће интересовање није било за Нову годину у Београду. Програми ће бити организовани три дана, 29, 30. и 31. децембра. Имаћемо фан парк на Београдском сајму за млађу популацију. Први пут ћемо организовати бал за пензионере у Дому ЈНА, а нова позорница ће се налазити испред ТЦ у Рајићевој – нагласио је Мали.

Како је навео, до краја године нас очекује усвајање буџета за 2018. годину и то ће бити развојни буџет.

– Успели смо да стабилизујемо наше јавне финансије, вратили смо 500 милиона евра дуга претходне градске власти, по први пут добили кредитни рејтинг и сада са великом извесношћу говоримо о новим инвестицијама. Довели смо у ред и нека јавна предузећа, сва обећања која смо дали смо и испунили. Београд је дом свих нас и желимо да сви делови града имају исте услове живота – додао је градоначелник. 

Мали је истакао да је број незапослених на територији града смањен за 20.000 у односу на 2013. годину, те да је градска власт била у праву када је кренула да сређује наш град и да отвара фабрике и да се на месту старих, запуштених места раде нови пројекти који обезбеђују нова радна места.

До сада смо поделили готово 90.000 сениор картица за две седмице рада, казао је он, и додао да је град на тај начин желео да каже хвала пензионерима за све што су урадили. Навео је и да се отварају клубови за најстарије суграђане, да први пут има 320 личних пратиоца за децу са сметњама у развоју, да се отварају још два боравка за децу са сметањама у развоју.

Говорећи о Београду на води, Синиша Мали је рекао да људи нису веровали у тај пројекат, а да се већ следећег априла усељавају прве две зграде и да све иде по плану. 

– Ту је ангажовано на хиљаде наших радника, а на тај начин је покренута домаћа грађевинска индустрија. Синоћ је инвеститор тог пројекта Мухамед Алабар одржао презентацију у Београду и представио нову кулу, за коју је завршено постављање шипова, а крећу радови изнад земље. Ту ће се налазити хотел од пет плус звездица – истакао је Мали.

Када је реч о метроу, градоначелник је нагласио да се тренутно ради на прифизибилити студији за београдски метро, која ће за девет месеци бити завршена, те да је реално да се са изградњом почне 2020. године. 

– То је извор раста за домаћу економију и привреду, и Београд не може да буде једини град у Европи који има више од милион становника без метроа. Две линије метроа су урађене на основу бројања саобраћаја, путника, стратегије развоја града Београда до 2033. године. То је инвестиција која је важна за регулисање саобраћајних гужви у Београду, али и ако желимо да привучемо инвеститоре – навео је Мали.

Улица кнеза Милоша ће се радити у више фаза и то тако да се најмање могуће омета саобраћај, рекао је Синиша Мали и додао да ће се следеће године радити измештање инасталација са тротоара, а да ће се 2019. године направити подземна гаража.

– Неће више бити паркираних аутомобила са стране улице, имаћемо по три траке у оба смера, стазу за бициклисте, стазу за пешаке и дрвореде. На месту где је био Савезни МУП биће ускоро постављен камен темељац за три куле, на месту бивше америчке амбасаде ниче стамбени комплекс, радови су у току на месту нове немачке амбасаде, тако да ће та улица за пар година бити потпуно другачија – објаснио је Мали.

Он је додао и да је завршен пројекат за проширење Савске улице и да је у плану да у другој половини наредне године буде измештена железничка станица у Прокоп. Зграда железничке станице датира из 1884. године, где је у плану да буде музеј, а ту ће се налазити и споменик Стефану Немањи.

Са проширењем Савске улице и уласком у другу фазу Београда на води потпуно се мења перцепција града и остварује се визија да се Београд спушта на реке, истакао је градоначелник.

– Квалитет у саобраћају се мења новим инвестицијама, крајем следеће године радимо нови мост преко реке Саве, затим ћемо 2019. године да правимо тунел који ће спајати савски амфитеатар са Булеваром деспота Стефана. То је огромна инвестиција за нас и веома важна јер ће растеретити саобраћај у центру града. Мост преко Аде Хује, тунел кроз Топчидерско брдо, то су инвестиције које су сигурне у наредних неколико година и управо ће оне и довести до растерећења саобраћаја – објаснио је градоначелник.

Говорећи о инфраструктурним радовима који су недавно завршени у Београду, градоначелник је рекао да је то било једно од обећања које је сада и испуњено. Задовољан сам и квалитетом радова и начинима на које је то урађено, али и роковима, рекао је Мали, и додао да је у року од шест месеци урађено неколико важних саобраћајница у Београду. 

– Саобраћај је сада ефикаснији, безбеднији, замењена је целокупна водоводна мрежа испод тих саобраћајница, постављена је нова контактна мрежа, нови стубови јавног осветљења, лед расвета, нова аутобуска стајалишта и то је лепа и потпуно другачија слика Београда за који се боримо – нагласио је Мали и захвалио Београђанима на стрпљењу, али и радницима који су вредно обављали свој посао.

Према његовим речима, направљене су одређене уштеде у буџету, враћени су дугови претходне градске власти и новац који је на располагању улаже се у нове булеваре, улице, тунеле, мостове, паркове, домове здравља, вртиће и све што је важно за квалитет живота грађана.

– Завршавамо пројекат реконструкције Улице краљице Марије, Цара Душана, Џорџа Вашингтона, што ћемо радити наредне године. То су улице које је неопходно урадити како би трамвајске шине и контактна мрежа били урађени на прави начин и како би шпански трамваји могли да прођу кроз цео град. Тако нам се отвара и нова тема, куповина нових трамваја. Након потпуно реконструисане трамвајске мреже време је за нова возила. У буџету за следећу годину имамо набавку стотину нових аутобуса, јер је жеља да у наредних неколико година потпуно заменимо аутобуску флоту ГСП-а, али тако да они имају климу, интернет, камере – објаснио је градоначелник.

Како је навео, ове године је уређено готово 200 фасада, наредне године ће се урадити још 200, а када се заврши и реконструкција улица које су у плану, Београд ће засијати потпуно другачијим сјајем.

– Замерка је што Београд није довољно светао. Сада када се погледа стари град са Новог Београда, нема довољно светла и то желимо да променимо, али не може све одједном. Сада већ другачије изгледа Карађорђева улица са новим фасадама, као и Косанчићев венац где је уређена свака фасада. Са гондолом коју почињемо да градимо следеће године у априлу или мају, која ће повезивати Калемегдан и парк Ушће, са новим мостом преко реке Саве остварујемо визију да спуштамо Београд на реке – закључио је градоначелник.