недеља, 19. новембар 2017.

Обележен Дан сећања на жртве саобраћајних незгода

Међународни Дан сећања на жртве саобраћајних незгода обележен је данас у Старом двору отварањем изложбе „Тренутак мења све” и одавањем поште минутом ћутања погинулима у саобраћајним несрећама.

Градски менаџер Весић рекао је да град, са своје стране, изградњом саобраћајне инфраструктуре, такође и њеном модернизацијом и обнављањем, даје свој допринос у правцу веће безебдности саобраћаја. 

Весић је прецизирао да је изграђено 200 километара улица, урађено више најважнијих и најпрометнијих, али и других саобраћајница у самом граду и на прилазима, али и оних у Младеновцу, Лазаревцу, Гроцкој, као и 11.500 квадратних метара тротоара.

– Планирани су велики радови у Кнеза Милоша, Цара Душана, на Тргу републике, у 27. марта и на другим деоницама, што ће допринети бржем и сигурнијем саобраћају у главном граду Србије – истакао је Весић.

Он је посебно указао на 156 зона око школа, зона успореног саобраћаја ради што веће безбедности ученика и осталих учесника у саобраћају, на акцију „Ђаци вас моле успорите поред школе” и додао да се много очекује и од новог закона о безбедности саобраћаја.

Директор полиције Владимир Ребић рекао је да је и ово моменат да се запитамо да ли смо сви и колико учинили да се побољшају услови и свеукупан амбијент који ће омогућити већу безебедност у саобраћају.

– Број погинулих и повређених мањи је него што је био претходних година, али нико не може бити задовољан док постоји иједна жртва саобраћајних несрећа – навео је Ребић.

Према његовим речима, на путевима Србије почетком деведесетих година било је и 2.000 жртава, да би се тај број сада смањио на око 600 годишње. 
Ребић је рекао да МУП ради све у својој надлежности у том правцу, напомињући да су пооштрене контроле алкотестом, да се ради на смањењу брзине, а да се напори улажу и на обавезно везивање појасева.

Директорка Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић навела је да годишње на путевима широм света погине око 1,5 милиона људи, да се сваких шест секунди деси једна саобраћајна незгода, на сваких два минута живот изгубе три особе, на четири једно дете.

Она је указала да је потребно да институције и појединци, учесници у саобраћају, дају свој допринос како би се безбедност повећала.

Према њеним речима, број жртава мопедиста смањен је за 17 одсто, бициклиста за 20 одсто, а аутобусима за 71 одсто, док је број младих смањен за девет и пешака за три одсто.

Генерални секретар АМСС Предраг Ђурђев истакао је да је саобраћај повезао свет, допринео развоју друштва, али и да то све са собом носи и много одговорности.

Он најавио и почетак акције прегледа техничке исправности возила у понедељак, 20. новембра, уз поруку да је само технички ипсравно возило безбедно возило.

Како је речено, у 2016. години било је 607 жртава саобраћајних несрећа у Србији, а око 20.400 људи је повређено у тим несрећама.

Учесници и организатори обележавања Дана сећања на жртве саобраћајних незгода испред Старог двора пустили су беле балоне у знак сећања на све жртве тих несрећа.