понедељак, 20. новембар 2017.

Сајам етно хране и пића од 22. до 25. новембра

Традиционални Сајам етно хране и пића одржаће се од 22. до 25. новембра у Хали 3 Београдског сајма, најавио је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору заменик градоначелника Андреја Младеновић.

Заменик градоначелника је истакао да је Град Београд већ трећу годину заредом активан учесник ове манифестације и подсетио да је у свом зачетку овај сајам окупљао ентузијасте да би данас постао значајна међународна манифестација која окупља више од 350 излагача и мноштво посетилаца. 

– Поред излагача из Србије, на предстојећем сајму представиће се и произвођачи из региона, али и других земаља света који ће представити своју пољопривредну производњу, обичаје и културу земаља из којих долазе. Град Београд имаће свој посебан простор са неколико штандова на којима ће се представити и београдске општине. Биће ту како малих породичних пољопривредних произвођача тако и задруга, регионалних задружних савеза, који немају довољно средстава за ширу промоцију, а која је на оваквом сајму сасвим могућа – казао је Младеновић.

Он је истакао да је Сајам етно хране и пића традиционалан не само по учесницима већ и по посетиоцима, јер боје и укусе које он нуди представљају Србију у малом. 

– Београд је препознао значај овог сајма и ми тиме што активно учествујемо желимо да представимо како мале произвођаче тако и подстицаје које даје Град Београд. Многи од њих биће присутни на предстојећој манифестацији и нама је драго да видимо да наша помоћ даје позитивне резултате – рекао је Младеновић и позвао Београђане и њихове госте да у среду у 11 часова присуствују отварању сајма, а у 12 часова представљању штанда Града Београда.

Градски секретар за привреду Милинко Величковић подсетио је да је ово 12. по реду Сајам етно хране и пића и да је он из године у годину све посећенији. 

– Произвођачи, односно регистрована пољопривредна газдинства имају прилику да представе своје традиционалне производе који се по посебним рецептурама производе. Град Београд је у 2017. години определио 120 милиона динара за субвенције пољопривреди, од чега 50 милиона за воћарство и повртарство, где је 106 корисника добило подстицаје за набавку пластеника, система за наводњавање „кап по кап” и противградних мрежа. У области сточарства, 82 корисника су поделила средства од 19 милиона динара за куповину стеоних јуница, а у области пчеларства имали смо 142 корисника који су добили осам милона динара за куповину кошница и потребне опреме. Први пут ове године Град Београд је субвенционисао и набавку трактора за 35 пољопривредника, за шта је издвојено 39 милиона динара. Све смо то учинили да би унапредили пољопривредну производњу, а у наредним годинима учинићемо све у нашој моћи да субвенције буду све веће. Подсетићу да су овогодишње субвенције три пута веће у односу на претходну годину – истакао је градски секретар за привреду.

Током трајања манифестације на штанду Града Београда – Секретаријата за привреду представиће се градске општине Савски венац, Раковица, Земун, Гроцка, Лазаревац, Младеновац, Сопот и Сурчин са својим произвођачима домаћих производа.

На штанду града предвиђен је и богат културно-уметнички програм, па ће тако током три дана трајања манифестације посетиоци моћи да обиђу изложбу фотографија о Београду аутора Чедомира Живковића, а представиће се и хор Музичке школе „Мокрањац”, музичка група „Петрова гора”, Угоститељска школа, Пољопоривредно-хемијска школа из Обреновца, Привредна комора Србије, Удружење „Етно мрежа”, културно-уметничка друштва „Свети Сава” и „Талија”, удружења жена, етно-ресторани, винарије и многи други учесници.

Конференцији за новинаре у Старом двору присуствовали су подсекретар за привреду Маја Бајагић и руководиоци сектора за подстицаје у пољопривреди, пољопривредно земљиште и туризам  Саво Павичић, Драгана Стефановић и Маја Тинтор.

Покровитељи манифестације су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Град Београд, а подршку организацији пружили су Привредна комора Србије и Задружни савез Србије.

Сајам ће бити отворен сваког дана од 10 до 19 часова, а последњег дана до 17 часова.

Додатне информације могу се наћи на сајтовима www.etnohip.rs и www.sajam.rs.