четвртак, 23. новембар 2017.

Мали: Уштеде и одговорна политика омогућили бројне нове инвестиције

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је данас да су бројни реализовани пројекти и испуњена обећања омогућени захваљујући одговорној политици коју Град Београд спроводи у протекле три и по године. Он је гостујући на ТВ Хепи подсетио да је ранији дуг смањен за више од пет стотина милиона евра и да је то учињено уштедама и повећањем ефикасности јавних комуналних предузећа, а да се притом ниједан једини динар нових кредита није узео. 

– Новац из буџета користи се за реконструкцију улица, изградњу нових вртића, домова здравља, канализационе и водоводне мреже, реновирање школа, сређивање фасада. Сви напади су бесмислени јер не постоји одговорнија политика од оне коју спроводи Град Београд – рекао је Мали.

Градоначелник је навео пример да је Мост на Ади коштао око 160 милиона евра, а са приступним саобраћајницама пола милијарде евра. Пројекат који ће ова градска власт да започне наредне године јесте нови савски мост и коштаће око 40 милиона евра. 

– То је четири пута мање и то је пример одговорне политике. Дакле, с једне стране уштеде, а с друге нове инвестиције – нагласио је Мали.

Градоначелник је подвукао да осим онога у шта се улаже новац из градског буџета, велики значај имају и улагања страних и домаћих инвеститора. За нас је најважније, нагласио је он, да те инвестиције значе стотине нових радних места, захваљујући чему никада мања незапосленост није била. Тако је Београд добио нове фабрике, попут „Меи те” у Обреновцу, али и уређене тржне центре, хотеле и стамбене објекте на месту напуштених и запуштених локација. 

Градоначелник је истакао да се не ради само у центру града већ у свакој његовој општини, а као пример навео Обреновац где су од мајских поплава сређене четири средње и четири основне школе, улице и вртићи. Квартално се, како каже, у овој општини уради сто улица.

-Хоћемо да квалитет живота у нашем граду буде једнак без обзира да ли сте у Обреновцу, Гроцкој, Сурчину, Младеновцу или на Теразијама. Лазаревац добија прву фабрику после петнаест година, у Рипњу је отворена амбуланта – рекао је Mали.


Он је најавио да је следеће године у плану да се реконструише бар 20 одсто фасада свих основних школа у Београду, куповина сто нових аутобуса, али ће се и наставити са реконструкцијама. 

-Радићемо реконструкцију Улице цара Душана, Џорџа Вашингтона, Краљице Марије, Кнеза Милоша, проширење Савске улице, реконструкцију трга испред железничке станице где ће бити споменик Стефану Немањи – рекао је градоначелник.

Према његовим речима крајем следеће године се завршава  пројекат за 2019. годину тунела испод центра града, ради се на пројекту новог моста преко Аде Хује,   а врхунац је пројекат метроа.

-Французи раде прифизибилити, а саобраћајни смарт план града Београда презентован је грађанима. Ми смо пројектовали и раст и развој града Београда до 2033. године  и тек на основу тога смо дали предлог две трасе метроа. Идеја је да метро интегришемо у БГ воз и да на тај начин консолидујемо наш јавни превоз и онда можемо рећи да смо на добром путу да решимо највећи проблем који Београд има, а то је саобраћај – истакао је Мали.

Он је додао да се његов тим не плаши изазова јер, како је рекао, нико није веровао да ће да се изгради „Београд на води” а ниче већ седам зграда, следеће године на пролеће се усељавају први станари.

-У следећих месец, два дана биће постављен камен темељац за нову аутобуску станицу на Новом Београду, а стара зграда станице Прокоп биће уређена и претворена у неку врсту музеја с обзиром да се ради о веома старом и лепом објекту – рекао је градоначелник.

Он је најавио да ће следеће недеље у Будимпешти Београд потписати два веома важна уговора. 

-Једно је изградња топло-далековода који повезује ТЕНТ у Обреновцу и „Београдске електране”, па ће топла вода која се ствара у овој фабрици ићи директно у електране. То је уштеда око 40 милиона евра, јер ћемо ту воду користити за грејање београдских домаћинстава уместо да увозимо гас. Други пројекат је завршетак примарне канализационе мреже и изградња фабрике за пречишћавање отпадних вода у Великом селу – рекао је Мали додавши да се сва обећања испуњавају и да се Београд мења из дана у дан и стаје у ред великих светских метропола. 


Он је посебно  нагласио да се, поред реконструкција и великих пројеката, не заборављају најстарији суграђани истакавши да се пројекат сениор картица веома добро развија и да ће данас уручити 100.000. по реду картицу којом пензионери остварују многобројне уштеде.