четвртак, 23. новембар 2017.

Синиша Мали уручио стохиљадиту сениор-картицу

Градоначелник Београда Синиша Мали уручио је данас у здању Старог двора стохиљадиту београдску сениор-картицу. Он је том приликом истакао да је ова цифра доказ да је пројекат сениор-картице пун погодак и додао да у наредним месецима очекује да број издатих картица буде готово једнак броју пензионера у Београду.

Догађају су присуствовали секретар за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, секретар за информисање Мирјана Павичић, в.д. секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, као и председница општине Савски венац Ирена Вујовић.

– Велико ми је задовољство да вам се обратим данас, када уручујемо 100.000. сениор-картицу. Након мање од три недеље, од када је започет овај пројекат, бележимо огроман одзив најстаријих суграђана.  Бројка од 100.000 додељених картица показује колико смо били у праву када смо у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, социјална и борачка питања покренули ову акцију. Сениор-картица је прва персонализована бенефит–картица на територији града Београда и сви пензионери потпуно бесплатно могу да је добију након што аплицирају – рекао је Мали.

Он је додао да је у питању велики број попуста у малопродаји, али и у установама културе или спортским центрима. Из дана у дан, навео је Мали, број компанија које су део пројекта се повећава, тренутно их је преко 70, али то важи и за број најстаријих суграђана који имају картицу.

– Ускоро очекујемо добре вести од још неколико великих малопродајних ланаца. У Београду живи око 407.000 пензионера и заиста ми је веома драго што смо кроз овако лепу идеју нашли начин да им кажемо велико „хвала“ за све оно што су дали овом граду. Наша је жеља да им, пре свега, олакшамо материјалну ситуацију, јер су то заслужили. Уколико се овај темпо буде одржао, надам се да ће већ у наредних неколико месеци мање-више сви пензионери који то желе, имати сениор-картицу. На тај начин градимо дух заједништва, јер сви желимо да наш град буде бољи и лепши – нагласио је градоначелник.

Према његовим речима, сениор-картица се показала као велики успех и многи градови у Србији желе да крену овим путем.

– Ми ћемо, као град Београд, наравно поделити искуства са свима њима, а посебно желим да захвалим градским предузећима која су постала део система. Велику улогу у свему има Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, без чије помоћи би све ово тешко било изводљиво.  Не би требало заборавити ни велику подршку коју имамо од Владе Републике Србије – поручио је Мали.

Мали је истакао да ће град наставити да гради, уређује и реконструише клубове за најстарије суграђане, којих тренутно има 26, а до краја године биће отворена још два, колико и следеће, па ће их укупно бити 30.

– Сениор-картица је само део одговорне социјалне политике коју спроводи град Београд. Ми млађи имамо задатак да наставимо све оно што су сениори започели, а то се односи на уређивање града, али и на услове живота наших најстаријих суграђана. Сваки београдски и српски пензионер је заслужио да „треће доба“ проведе у миру и срећи, али и  да реализује снове и идеје. Организовали смо и велики број бесплатних излета како би пензионери имали прилику да се додатно упознају са Београдом и Србијом. То су ствари којима се поносимо и нека Београд буде прва локална самоуправа која уводи овакве промене и локомотива промена и развоја Србије. То је важно како би сви пензионери у Србији осетили бољитак који сигурно заслужују – закључио је Мали.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је рекао да је сениор-картица је пројекат града Београда, који је Министарству дао задатак да то прошири на све пензионере у Србији.

– Наш циљ је 1.750.000 сениор-картица, јер наши најстарији суграђани то апсолутно заслужују. Трудићемо се да анимирамо друштвено-одговорне компаније,  да обезбеде што више попуста, јер сви добро знамо да највећи број пензионера сваки уштеђени динар прослеђују својим унуцима или деци. На тај начин тај новац поново стиже тамо где је најпотребнији. Београд јесте локомотива развоја Србије и све што је овде урађено последњих година је врло приметно и свако ко дође са стране види да град постаје бољи и лепши. Београд је модеран европски град и на тај начин би требало и да га доживљавамо – рекао је Ђорђевић. 

Власник 100.000. сениор-картице Драгослав Радић се у име пензионера захвалио градоначелнику, граду Београду и министру Ђорђевићу.

– Надам се да ће нам картица помоћи да растеретимо кућни буџет, а посебно ми је драго што сам картицу добио лично од градоначелника. Довољно је да прошетате Београдом и да видите шта се све променило – рекао је Радић.