петак, 24. новембар 2017.

Београд унапређује систем цивилне заштите и отпорности у ванредним ситуацијама

Заменик градоначелника Андреја Младеновић у оквиру конференције „Инвестирајмо у отпорност друштва” у „Радисон Блу Олд Мил” хотелу учествовао је данас на панелу посвећеном отпорности градова и локалних заједница. 

Младеновић је истакао да је Београд у последње три године урадио много тога како би подигао ниво отпорности. 

- У институционалном смислу, Београд је донео сва неопходна документа која су и предвиђена законом, од процене угрожености, преко Плана заштите и спасавања, све до Одлуке о цивилној заштити. Скупштина града усвојила је значајне одлуке, Градско веће и градоначелник својим решењима такође, тако да смо направили оквир који је изузетно важан како бисмо у ванредним ситуацијама могли да на прави начин заштитимо људске животе и материјална добра. Започели смо и пројекат за израду система обавештавања и узбуњивања односно сирена, а који је претходних година био у лошем стању. Студија је показала да нам је потребно три пута више локација за сирене и пројекат који ће бити завршен 2018. године ће омогућити да се поставе нове сирене и тако покрије цела територија града – казао је заменик градоначелника.

Он је указао и на активну међународну сарадњу, којом је Београд постао члан „Сто градова отпорности” а сарадња на овом пољу потписана је и са региом Лацио.

–    Активно сарађујемо са различитим међународним организацијама а са УНДП, који је носећа организација већ традиционално имамо веома добру сарадњу. Такође, пуно смо урадили и по питању опремања штабова цивилне заштите и њиховом повезивању јер је то изузетно важно приликом елементарних непогода или неке друге ванредне ситуације. То је наравно основа коју морамо надограђивати, па је тако Београд донео низ докумената везаних за климатске промене јер смо 2014. године имали поплаве, ове године сушни период и предузели смо све да смањимо последице оваквих елементарних непогода. Финансијска средства су такође веома важна али је једнако битно да имамо увек спреман људски фактор како бисмо могли на време да реагујемо – казао је Андреја Младеновић.

Организатори конференције су Програм Уједињених нација за развој, Канцеларија за управљање јавним улагањима Републике Србије и Београдски фонд за политичку изузетност. 

Конференцијом се жели показати да у 21. веку, инвестирање у развој мора бити „паметније” него било када у људској историји. Циљ конференције је да покаже како се инвестирањем у отпорност смањују трошкови опоравка и реконструкције до којих долази у случају природних катастрофа и несрећа коју је изазвао човек, а уједно повећавају капацитети и ресурси људи, добара и система управљања, не би ли се изборили са будућим шоковима.