петак, 24. новембар 2017.

Весић: Нови клуб за старе на Врачару половином децембра

Градски менаџер Горан Весић, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и председник општине Врачар Милан Недељковић обишли су данас радове на реконструкцији простора у Улици проте Матеје у којем ће се налазити нови клуб за старе.

Весић је рекао да је у питању 27. клуб за сениоре у Београду, те да ће до краја године, осим овог, бити завршен и клуб у Батајници. У плану је, додао је, да наредне године буду завршена још два клуба, тако да ће их, на територији Београда, укупно бити 30.

- Овај пројекат је вредан 4,5 милиона динара, радови су почели 16. новембра и очекујемо да ће се завршити 16. децембра. У општини Врачар живи велики број сениора и осим једног клуба у другом делу Врачара, указала се потреба да се отвори још један. Овај објекат, на месту бивше месне заједнице, има више од 400 квадратних метара и то ће бити највећи клуб за сениоре у Београду – истакао је Весић и захвалио општини Врачар и њеном председнику на простору који су уступили за ову намену. 

Према његовим речима, у клубове долазе пензионери, имају бесплатне програме, а организују се излети и читав низ програма који су важни за њих, како би квалитет њиховог живота био бољи.

- Ове године Град је организовао и бесплатне излете за сениоре и више од 40.000 људи је имало прилику да иде назлете. На тај начин се трудимо да тој популацији, која у Београду броји 407.000 људи, омогућимо бољи квалитет живота. Прошлог месеца је активиран и пројекат сениор картица и већ имамо 100.000 пензионера који су узели своју картицу. Осим тога, имамо и геронтодомаћице и читав низ других пројекаа – навео је Весић.

Како је нагласио, општина Врачар је пример доброг односа према најстаријим суграђанима јер имају своје програме за које издвајају новац из општинског буџета.

Весић је захвалио и секретарки Станисављевић која, како је невео, и води овај пројекат.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је навела да је с обзиром на 17.000 најстаријих суграђана и потребан тако велики простор у коме ће проводити своје време.

- Имајући у виду укупан број становника Врачара, велики део и заузимају најстарији суграђани. Град Београд је увео и велики број бесплатних активности, које ће такође бити и у овом новом клубу. Све то што реализујемо смо и обећали – истакла је секретарка.

Председник општине Врачар Милан Недељковић је изразио задовољство због новог клуба и подсетио да та општина има и клуб у Улици Симе Игуманова. 

- Наши пензионери једва чекају да се нови простор заврши. То ће бити модерно уређен простор захваљујући секретарки Станисављевић и градском менаџеру који су активно, од лета овде присутни – истакао је Недељковић.

У тој општини, додао је Недељковић, постоје услуге „врачарски мајстор“ и геронтодомаћице који су на усллузи старијој популацији.