петак, 24. новембар 2017.

Синиша Мали: Повећан број места за предшколску наставу

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је ОШ „Војвода Мишић“ на Савском венцу у којој су у оквиру пројекта „Мрежа школа“ адаптиране расположиве просторије, чиме је добијено 75 места за предшколце ПУ Савски венац“.

Догађају је присуствовао секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, председница општине Савски венац Ирена Вујовић, као и подсекретар за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић.

Мали је истакао да је у ОШ „Војвода Мишић“ реконструисан и адаптиран део школе који је био празан, те да је на тај начин ослобођено место за 75 предшколаца. Вртићи у које су малишани до сада ишли, навео је градоначелник,  на тај начин су добили исто толико места.

– То је један од начина да смањујемо листу чекања у вртићима, а да са друге стране и родитељи буду задовољни. Њихова реакција је феноменална, јер многи од њих уз предшколце имају и децу која похађају основну школу, па сада не морају да их воде на два места. Пре неколико недеља отворили смо сличан адаптирани простор у ОШ "1300 каплара" на Звездари, док ће адаптација ОШ "Јован Цвијић" на Палилули бити завршена за неколико месеци – рекао је Мали.

Према његовим речима, до септембра следеће године на овај начин биће адаптирано још пет школа, чиме ће бити створено још 1.000 до 1.200 места за малишане у вртићима.

– То је начин да, корак по корак, смањујемо листу чекања. Ове године је у државне вртиће примљено око 12.000 малишана, а током протекле две и по исто толико у приватне. Све то је допринело да имамо никада мању листу чекања, која је нажалост и даље ту и на њој се налази између 3.000 и 3.500 малишана. Адаптација ових просторија, које су уређене заиста феноменално и деци обезбеђују максималне услове, коштала је око четири и по милиона динара. Да бисмо направили нови вртић за 250 до 300 малишана, требало би нам не мање од три милиона евра. Потребно је пронаћи локацију и обезбедити  инфраструктуру, док на овај начин паметним потезима, водећи рачуна о интересима деце и родитеља, за релативно мали новац можемо да урадимо велике ствари за Београд и Београђане – нагласио је Мали.

Он је додао да ће рад на овом пројекту бити настављен, али и да ће град настојати да у што већем броју школа, где за то постоје услови, просторије буду адаптиране, чиме ће бити направљено још места у вртићима.

– Наредне године планирамо велике ствари када је у питању предшколски систем, али и у основним школама. Имаћемо фото-албум за сваку основну школу или вртић, па ћемо на основу тога имати тачне податке о томе шта би у којој школи требало да се уради. Примера ради, овој школи је потребна нова фасада, али и трајно решење за грејање како се више не би грејала на угаљ. Направићемо пројекат и анализу свих основних школа и вртића, па ће се наредне године кренути у интензивно сређивање. Ту мислим на фасаде, дворишта, фискултурне сале и све остало што је битно да би деца имала најбоље могуће услове и безбедно окружење – закључио је Мали.

Директорка ПУ „Савски венац“ Гордана Петровић је истакла да отварање оваквих простора при школама, не само на Савском венцу, већ на читавој територији града Београда, значи свима који се налазе у образовном систему.

– Деца предшколског узраста, која ће ићи у вртић у оквиру основне школе, биће на неки начин адаптирана и сигурно ће им полазак у школу бити олакшан. Морам да похвалим улогу и иницијативу града Београда, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и посебно Секретаријата за образовање и дечју заштиту града Београда – рекла је Гордана Петровић.