уторак, 5. децембар 2017.

Град наставља да помаже особама са инвалидитетом

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић присуствовао је манифестацији „Рукама до светлости” која је поводом Међународног дана особа са инвалидитетом одржана у просторијама Савеза слепих и слабовидих Београда. Овом манифестацијом указано је на значај Брајевог писма, а уједно je одржано и такмичење у читању и писању, као и такмичење у коришћењу рачунара.

Петронијевић је истакао да и поред тога што нове генерације у раду, школовању и свакодневном животу све више користе рачунаре са говорним софтверима, Брајево писмо је и даље писмо слепих које у будућности морамо да наставимо да негујемо. 

– Град Београд је у претходном периоду доста радио на обукама и запошљавању особа са инвалидитетом. Посебна пажња посвећена је обукама из области информационих технологија. На нашим обукама до сада није било слепих и слабовидих особа, али сам сигуран да ћемо са Савезом слепих и слабовидих Београда започети сарадњу и у оваквим обукама, како би и слепи и слабовиди имали подједнаку шансу у запошљавању као и остали грађани Београда – рекао је Петронијевић. 

Он је додао да ће Град Београд и даље учествовати у постављању тактилних табли које слепима омогућавају да лакше доживе простор у који улазе.

– Табле се за сада постављају у холове београдских општина, али ћемо их у будућности постављати и у друге градске установе. Kако бисмо запошљавање и технички помогли, град ради на уклањању архитектонских баријера. Баријере се не односе само на кретање у инвалидским колицима, већ и на слободно кретање тротоарима и другим пешачким стазама, постављање тактилних стаза. Град Београд ће у наредном периоду при свакој адаптацији на саобраћајницама мислити на слепе и слабовиде суграђане, тако што ће уграђивати тактилне стазе и постављати звучне семафоре. У наредном периоду ћемо бити и партнери на пројекту којим ће се озвучити преко 700 семафора, односно преко 60 раскрсница у Београду – закључио је Петронијевић.