уторак, 5. децембар 2017.

Градоначелник одговара на питања суграђана

Градоначелник Београда Синиша Мали вечерас је у Београдској хроници одговарао на питања суграђана у оквиру, сада већ, сталног дела ове емисије где први човек града сваког уторка одговара на све оно што суграђане интересује.

У последњих седам дана на адресу beograd@rts.rs стигла су питања у вези са канализацијом и иинфраструктуром, комуналним предузећима, градским превозом, нелегалном градњом , парковима, а највише је било конкретних проблема и предлога.

Гледалац је питао када ће бити асфалтирана Авалска улица у Калуђерици, која се налази на споју општина Зевздара и Гроцка? Он је навео да је већ 30 година у тој улици блато и смеће, те да је улица у близини ауто-пута Београд-Ниш и да је право ругло града.

Градоначелник је рекао да је ребаланском буџета града, који је усвојен пре неколико недеља, опредељен новац за ту намену.

- Уколико временски услови дозволе тај пут ће бити асфалтиран до краја године, уколико не, то ће бити урађено одмах након зиме, са почетком нове грађевинске сезоне – објаснио је Мали.

Када је реч о Градском центру за смештај деце и омалдине у Шекспировој улици, једног грађанина је занимало, због чега грејање није повезано на два објекта која се налазе у дворишту поред главне зграде, те она и нису предата на употребу, а изграђена су пре две године?

- Предах плус је сјајан пројекат који подразумева да родитељи децу са сметњама у развоју могу привремено и повремено да оставе на чување. Тај објекат је грађевински завршен пре две године, а пројекат је, који је започела претходна градска власт,  подразумевао да се цео објекат греје на бунар, да се топла вода из бунара извлачи и да се на тај начин греје. Када је објекат завршен и када је требало да се пусти у рад утврђено је да у бунару нема довољно топле воде. Тако да смо ми претходни период искористили да урадимо измену техничког решења, како би се објекат грејао на даљинско грејање. Завршава се технича документација и тај систем грејања ће у наредних неколико месеци бити имплементиран, тако да ћемо до половине наредне године тај објекат отворити – објаснио је градоначелник.

Он је додао да је тај објекат важан за Град, те да је за децу и омадину са сметњама у развоју урађено много тога и да Град Београд спроводи одговорну социјалну политику.

Када ће ЈКП „Градска чистоћа“ поставити одвојене контејнере за стакло, папир, лименке и други отпад како би се он ефикасније користио, питање је још једног суграђанина из Сремчице.

- Протекле три године на хиљаде контејнера и канти за отпад је постављено по целом граду. Верујемо у рециклажу и чистији и зеленији Београд. У Сремчици већ следеће седмице почиње подела канти сваком домаћинству, тако да ће имати прилику да рециклирају и одвајају отпад. Уколико буде потребе за постављањем контејнера учинићемо и то. То радимо и у другим деловима града и тај пројекат се показао као добар – одговорио је Синиша Мали.

На Авали постоји један празан јарбол те грађанин предлаже да се на том месту постави застава.

- На улазу у Авалу постоји једна државна застава, а иза хотела Авала постоји и један јарбол на који се по потреби ставља та застава. Можемо да видимо да ли евентуално на том другом јарболу може да буде још једна државна застава или застава Града Београда – нагласио је градоначелник и подсетио да ће се велика српска застава на јарболу од 120 метара завијорити до краја следеће године на Ушћу.

На питање шта се дешава са хотелом Југославија, Синиша Мали је рекао да се Град Београд у протекле три године труди да пронађе инвеститоре за велики број запуштених локација. Тако се сада у Рајићевој, уместо запуштеног објекта, налази тржни центар, у наредних неколико недеља крећу радови на месту старог Савезног МУП-а, место где се сада налази Икеа је било запуштено, на месту запуштеног градилишта завршава се хотел Хилтон.

- Исто то покушавамо да урадимо и за хотел Југославија. Трудимо се и покушавамо да грчког инвеститора, који ту зграду држи већ десетак година, „погурамо“ да реализује ту инвестицију. Он тражи неког партнера и ми покушавамо да му помогнемо у томе. Видео сам тај пројекат, сјајан је, нама треба реконструисани хотел Јујгославија. Пројекат подразумева још две пословне куле и мали тржни центар. У наредних неколико недеља потрудићу се да изађем са конкретнијом информацијама, разговараћу и са инвеститором, власником те локације – нагласио је Синиша Мали.

Градоначелник је изразио вољу да одговори на сва питања и навео да он сваког петка прима грађане, што је пракса последње три године, те да сви чланови Градског већа такође разговарају са суграђанима, а сви секретаријати Градске управе су отворени сваког радног дана.

- Веома је важно да грађани знају да сада након консолидације јавних финансија сваки грађанин града Београда дугује 300 евра мање него што је дуговао пре три године. Са консолидацијом јавнихх финансија сада говоримо о конкретнм пројектима. Сада новца имамо и полако сређујемо један по један проблем како би град био лепши – навео је Мали.