среда, 6. децембар 2017.

Подршка и подстицај инклузији кроз пројекат „Спорт за све”

Инклузивна манифестација „Игре без граница”, на којој су представљени сви видови активности за осбе са инвалидитетом, одржана је данас у Хали „Александар Николић”. Догађај је организовао Спортски савез особа са инвалидитетом Београда у сарадњи са Секретаријатом за социјалну заштиту Града Београда и УНИЦЕФ-ом.

Директор Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју Петар Јорданов рекао је да је Град Београд у протекле три године издвојио око 8,5 милиона динара за унапређење положаја особа са инвалидитетом. 

– Желимо да данас сви буду задовољни – навео је он и похвалио учешће деце из основних и средњих школа, као и олимпијаца, који са бројних такмичења доносе медаље. 

Председник Спортског савеза особа са инвалидитетом Београда Велимир Кнежевић истакао је да је ова манифестација резиме пројекта који већ неколико месеци, уз подршку Града Београда, а под покровитељством УНИЦЕФ-а, траје као подстицај и подршка инклузији.

– Особе са инвалидитетом не живе поред нас, већ је то заједнички живот, систем вредности који заједно као хумано друштво изграђујемо. Овде је неколико стотина учесника, свих узраста, свих видова инвалидитета са територије Београда и из неколико градова Србије. Догађај нема такмичарски карактер. У питању је представљање свих спортова, свих видова физичке активности, осим онога што је везано за базен, за особе са инвалидитетом – објаснио је Кнежевић.

Директор Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен Ло казао је да спорт и игре имају веома важну улогу у животима све деце, а нарочито деце са сметњама у развоју. 

– Та деца треба да имају могућност да покажу своје способности и интересовања укључивањем у групне активности заједнице и школе. Сви ми треба да радимо на стварању таквих могућности. Овај пројекат управо ствара такве могућности, сви заједно радимо на томе да створимо истински инклузивно друшво које не искључује ниједно дете – нагласио је Сен Ло.

Манифестација „Игре без граница” део је пројекта „Спорт за све”, а одржана је уз финансијску подршку НЦР фондације.