среда, 6. децембар 2017.

Синиша Мали: Скулптура „Оданде–довде” – нова међународна културна атракција

Градоначелник Београда Синиша Мали присуствовао је примопредаји скулптуре „Оданде – довде”, која ће красити будућу пешачку пасарелу између Калемегдана и Савког пристаништа. Мали је истакао да се изградњом пасареле реализује вишедеценијски сан Београђана – силазак града на реке.

Догађају је присуствовао и главни градски урбаниста Милутин Фолић.

Мали је нагласио да скулптура „Оданде – довде” показује да се Београд и Србија мењају, пошто је до пре три или четири године било тешко замислити да ће у нашем граду постојати скулптура која је дело чувеног вајара Ричарда Дикона.

– Ускоро ћемо имати пасарелу која ће повезивати Kалемегдан и Сава променаду, али постоји још доста пројеката који мењају лице Београда. Данас је Србија нормална земља, Београд нормалан град и пројекти попут овог су постали реалност. На овај начин остварујемо вековни сан Београђана, да се град спусти на реке – истакао је Мали.

Он је подсетио да се тренутно уређује пешача зона, центар града, фасаде, као и да Сава променада, поред Београда на води, пре три године није постојала.

– Желимо да дамо могућност грађанима Београда да са Kалемегдана веома брзо стигну до променаде, због чега ће до половине наредне године пасарела бити завршена. Пасарелу ће красити скулптура Ричарда Дикона и Мрђена Бајића, што ће бити још једна културна атракција нашег града. Генерално, пасарела ће бити нешто што Београђани до сада нису имали прилику да виде – рекао је Мали.

Према његовим речима, након завршетка радова имаћемо лепши изглед Калемегдана, али и променаде.

– Ово није само скулптура, већ велика порука, која каже да Ричард Дикон има своје интересе и жеље да мења Београд. Наш град постаје светска метропола, јер не постоји пуно градова који могу да се похвале делом Ричарда Дикона. Мењамо град, али и себе, јер желимо да оставимо лепше место за живот будућим генерацијама. Половином наредне године ова скулптура ће постати нови симбол Београда. Велико хвала и ауторима који су уложили време и главном урбанисти Милутину Фолићу, али и свим људима који су допринели позитивним променама у Београду – закључио је Мали.

Скулптура је дело Мрђена Бајића и Ричарда Дикона, уметника из Велике Британије, а представља донацију компаније „Делта холдинг”.

Мрђен Бајић, један од двојице аутора, рекао је да скулптура представља неодвојиви део путање целине пешачке пасареле која би требало да поново повеже просторне пунктове које је историја раздвојила.

– Она је истовремено резиме истраживања које је започето још 2006. године. Скулптура евоцира сусрет хаоса и геометрије, природног и урбанизованог, модерног и традиционалног, воде и града у континуитету нестабилних историјских околности и посебности географског окружења – рекао је Бајић.

Представница компаније „Делта холдинг” Марија Десивојевић Цветковић рекла је да јој је част да у име својих колега граду Београду и Београђанима преда ово величанствено уметничко дело.