четвртак, 7. децембар 2017.

Синиша Мали: Београд добија најмодернију пијацу у овом делу Европе

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је данас радове на изградњи нове палилулске пијаце. Он је истакао да ће по завршетку радова, палилулска пијаца бити најмодернија у овом делу Европе, као и да ће радови трајати до пролећа 2019. године.

Обиласку су присуствовали помоћник градоначелника Борко Милосављевић, главни градски урбаниста Милутин Фолић, председник општине Палилула Александар Јовичић, као и директор ЈКП „Градске пијаце” Иван Сочо.

Градоначелник је нагласио да ће палилулска пијаца бити образац, односно пример како би у будућности требало да изгледају све градске пијаце. 

– Данас смо обишли радове на изградњи палилулске пијаце, која ће по завршетку радова, за 18 месеци, бити најмодернија пијаца у овом делу Европе. Пијаца ће се простирати на четири нивоа, од чега ће два бити резервисана за подземне гараже, а два за пијацу која ће бити затвореног типа, па комфор суграђана неће зависити од временских прилика – рекао је Мали.

Према његовим речима, следећа пијаца која ће бити у потпуности реконструисана, односно изграђена, јесте пијаца на Сењаку.

– У протекле три године на свакој пијаци на територији града Београда урађено је понешто – нове тезге, асфалт, мреже за заштиту од птица. Све то има за циљ да угођај наших суграђана приликом одласка на пијацу буде потпун. Уређујемо пијаце на читавој територији града, али палилулска ће бити потпуно нова и другачија. Желимо да покажемо колико се Београд брзо мења, колико постаје лепши и бољи – нагласио је Мали.

Он је додао да је важно да буду уређене и фасаде на зградама које се налазе у близини палилулске пијаце, између осталог и на згради Пете београдске гимназије, за шта је већ обезбеђен новац у буџету.

– Када ова пијаца буде отворена на пролеће 2019. године, читав део града који се налази у околини изгледаће потпуно другачије – закључио је градоначелник.

Председник општине Палилула Алексадар Јовичић рекао је да не постоји лепши осећај него када град прихвати иницијативу грађана и крене у решавање проблема.

– Ово је огромна инвестиција на територији наше општине. Површина новоизграђене пијаце биће 12.000 квадратних метара. Такође, поносан сам на чињеницу да смо веома брзо реаговали када су нам се грађани жалили на привремене нелегалне објекте овде у близини, па је започет процес њиховог уклањања. Уместо тога, правићемо урбане џепове и зелене површине, где ће грађани моћи да проводе слободно време. Овај део Палилуле био је апуштен, али ће након реконструкције изгледати потпуно другачије – рекао је Јовичић.