четвртак, 7. децембар 2017.

Весић: Каленић пијаца ће постати модерна тржница 21. века

Градски менаџер Горан Весић обишао је данас завршене локале и плато у оквиру реконструкције Каленић пијаце и истакао да ће једна од најстаријих београдских пијаца постати модерна тржница 21. века.  

– Данас су завршени радови на новим локалима на Каленић пијаци из Његошеве улице и тако смо добили нових 28, уместо некадашњa 23 локала која су била неусловна, како не би требало да изгледају локали на пијацама. Прошле године смо завршили 30 истих таквих локала из Улице Максима Горког, чиме је завршена прва фаза реконструкције Каленић пијаце – рекао је Весић.

Он је подсетио да друга фаза реконструкције подразумева обнову млечне хале и простора између две капије, а радови ће кренути наредне године. 

– До краја године, „Градске пијаце” ће завршити урбанистички пројекат Каленић пијаце како би могли да добију дозволу да се реконтруише прво млечна хала, а потом и простор између две капије. У трећој фази ће бити реконструисан читав плато, део подземне гараже, и тада ће ова пијаца, како смо и обећали, бити коначно реконструисана –истакао је Весић, подсетивши да ова пијаца постоји од 1926. године, као и да је задужбина трговца Влајка Каленића.

Он је навео да је ЈКП „Градске пијаце”, осим што реконструише Каленић пијацу, почело и обнову палилулске, где ће за 18 месеци нићи потпуно нови објекат. 

– На овај начин показујемо да водимо рачуна о томе да се квалитет живота људи побољша јер пијаца је место на које долази сваки грађанин Београда. Истовремено са пијацом уређујемо и њену околину, али и комунални неред – рекао је Весић, додавши да ко не уме да сачува ову пијацу, не зна шта је дух Београда и ту се показује да ли се Београд воли или не, као и да на овај начин Каленић пијаца постаје модерна тржница 21. века. 

Помоћник градоначелника Борко Милосављевић истакао је да реконструкција Каленић пијаце и изградња потпуно нове палилулске пијаце представља најбољи начин да се на примеру ЈКП „Градске пијаце” покаже како су реформисана београдска градска предузећа. 

– Сва градска предузећа су 2013. године била у великим дубиозама и борила се за ликвидност, а ми смо за само три године дошли у фазу да она остварују добит и из своје ликвидности праве инвестиције попут ових. Нама један пројекат попут ове реконструкције Каленић пијаце не значи само просту реконструкцију, већ начин да покажемо да сваки такав пројекат представља основ за целокупан развој, реконструкцију и адаптацију целог једног кварта. Реконструкција ове пијаце била је повод да уредимо цео овај простор и овај плато је резултат синхронизоване акције Града Београда, „Градских пијаца” и Општине Врачар. Овде је некада простор био деценијама узурпиран нелегалним објектима, где су неки, тада привилеговани, имали бенефите, а наша одлука је да овај простор постане плато од којег ће бенефит имати Београђани, Врачарци, они који живе на овом простору – казао је Милосављевић.

Председник општине Врачар Милан Недељковић навео је да су пијаце у сваком граду Европе и шире централно место где се одвија живот. Град, општина и „Градске пијаце” показали су своју озбиљност у приступу пројекту реконструкције једне од најстаријих пијаца у Београду која је представљала велики изазов због своје локације. Он је изразио захвалност Горану Весићу и Борку Милосављевићу, који су све време пратили радове и испунили обећање, због чега је ова пијаца данас „прави драгуљ”.  

У координацији јавних предузећа „Градске пијаце”, „Зеленила” и „Београд-пута”, плато је добио 1.800 квадрата новог тротоара, 600 квадрата за паркирање и 600 квадрата коловозне површине под коцкама. Посађено је 13 нових стабала и поставиће се и већи број клупа и реквизита за децу, тако да ће овај простор за одмор моћи да користе и најмлађи и старији суграђани.

Догађају су присуствовали директори „Зеленила”, „Градских пијаца” и „Београд-пута” Слободан Станојевић, Иван Сочо и Иван Тејић.