недеља, 10. децембар 2017.

Весић: Скадарлија и Монмартр обнављају сарадњу

Скадарлија и Монмартр обновиће сарадњу која је успостављена још 1977. године Повељом о братимљењу, а која је нажалост замрла деведесетих година, најавио је данас градски менаџер Горан Весић на састанку са угоститељима чувене београдске четврти у Кући Ђуре Јакшића. Поред представника скадарлијских угоститеља, састанку су присуствовали представници Туристичке организације Београда, Амбасаде Републике Француске и Српског културног центра у Паризу.

– Од следеће године, сваког пролећа представници Париза и „Републике Монмартр” долазиће у Београд на дане који ће бити одржавани у Скадарлији, а сваког октобра ће представници Скадарлије и Града Београда одлазити у Париз и представљати нашу туристичку понуду. Ово је прави начин да Скадарлија добије још једну квалитетну туристичку понуду и на тај начин добијемо и више француских туриста који ће упознати Београд. Први дани Монмартра у Скадарлији биће одржани између 9. и 12. фебруара, када ће бити представљена француска култура, историја, гастрономија и наравно Монмартр, а ми ћемо у октобру представити не само Скадарлију већ и нашу историју, културу и најважније – нашу туристичку понуду – казао је градски менаџер. 

Весић је нагласио да су Скадарлији овакви догађаји потребни и да је ово тек почетак напора за њен прави и заслужени повратак на врх туристичке мапе града. 

– Осим саме реконструкције која је у току, Скадарлија ће следеће године бити проглашена за једну од три назначајније туристичке дестинације у Београду, а то су поред ње Калемегдан и Храм Светог Саве. То значи да ћемо у Скадарлији увести посебна правила, шта и каква врста угоститељства је ту могућа, како треба да изгледају баште, а све то да би је заштитили, јер она треба да представља промоцију наше традиције и културе. Све што будемо урадили направићемо заједно са људима из Скадарлије јер једино заједнички овај посао може да се обави онако како Скадарлија и заслужује – казао је Горан Весић.

Директор „Колормедие” Роберт Чобан, чија ће компанија радити на промоцији ових догађаја, истакао је да је идеја настала након његове посете Паризу, када је видео да на једној згради на Монмартру постоји плоча која обележава братимљење чувене париске четврти и Скадарлије.

– Пожелео сам да се та сарадња обнови и пре неколико месеци сам идеју предложио Горану Весићу, који се заузео за тај пројекат у који смо укључили и Амбасаду Француске, Француски културни центар у Београду, власнике ресторана и све друге који су заинтересовани. Имаћемо програме од панела на тему хране и вина, вечери шансона, предавања о историји Монмартра и Скадарлије и трудићемо се да обухватимо све оно што овакве историјске четврти представљају – истакао је Роберт Чобан.