понедељак, 11. децембар 2017.

Град Београд – мост између младих талената и привреде

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић угостио је данас у Научно-технолошком парку младе роботичаре из Средње школе „Политехника”, који су недавно награђени на великом такмичењу из области роботике у Кини. У просторијама фирме „Фесто”, која у свом склопу има едукaтивни цeнтaр нaмeњeн, између осталог, и за едукацију учeникa срeдњих тeхничких шкoлa, деци су презентовани планови и могућности за даље усавршавање.

Драгомир Петронијевић оценио је да је Научно-технолошки парк постао „фабрика идеја”, па ће тако и ученици данас добити конкретан задатак и опрему, како би направили иновативни производ.

– Жеља нам је да их додатно мотивишемо да постану предузетници и да своје производе пласирају на тржиште. Град Београд је на овај начин мост између младих, талентованих људи и привреде, односно страних и домаћих привредника. Наш циљ је да младе таленте овде задржимо јер је то једини начин да развијамо Београд и Србију – рекао је Петронијевић за Беоинфо. 

Он је навео и да без генијалаца, попут ученика „Политехнике”, немамо шта да тражимо у глобалној тржишној утакмици. Петронијевић је најавио и ново такмичење „Предузетничке идеје Србије”, за шта су припреме у току, те је сугерисао ученицима да наредне године опробају своје умеће. 

Директор фирме „Фесто” Иван Зекавица нагласио је план да се деца укључе у њихов рад како би продубила своја знања. Он је најавио и организацију такмичења за средње школе наредне године, на којем ће сваки тим бити потпомогнут ментором са факултета. Ту ће моћи да примене врхунску технологију и тако реализују своје идеје. 

Директор „Политехнике” Душан Миловановић рекао је да је веома поносан на своје ученике, који годинама постижу значајне резултате. Ипак, како је истакао, први пут им је након успеха на прави начин указана пажња, због чега је захвалио Драгомиру Петронијевићу, који је препознао квалитет школе и потребу да се улаже у образовање и приоритетне секторе у будућем развоју како образовања тако и читавог града.