петак, 15. децембар 2017.

У Обреновцу изложба „Једна мало другачија кућа”

У Галерији Спортско-културног центра „Обреновац” у понедељак, 18. децембра, у 19 часова биће отворена изложба „Једна мало другачија кућа. Археолошка истраживања у Стублинама 2017”, која се реализује сарадњом Градске општине Обреновац и Музеја града Београда. Аутори изложбе су Драгана Стојић, Ана Живић, Јована Трипковић, Саша Живановић и Милош Спасић. 

На изложби ће бити приказан одабир око сто најинтересантнијих налаза са археолошког истраживања у Стублинама које је Музеј града Београда спровео 2017. године. Током ископавања пронађено је више од 50.000 фрагментованих и целих предмета од печене глине, кости, камена и рога.  

Овогодишња кампања археолошких истраживања у Стублинама била је усмерена на ископавање једне надземне куће у источном делу насеља. За разлику од 95 одсто објеката идентификованих на снимку геомагнетне проспекције, који имају уједначену оријентацију у правцу север–југ, ова кућа била је оријентисана потпуно другачије, у правцу исток–запад. 

Ископавања ове куће предузета су у циљу одгонетања намене, изгледа, начина и времена градње објеката који одступају од уобичајеног канона у оријентацији. Истражени су слојеви који се налазе непосредно изнад рушевине винчанске куће, тако да ће тек наредних година бити познати сви детаљи везани за овај објекат. Међутим, захваљујући ископавањима 2017. године, већ су познати бројни детаљи. Предмети који су пронађени у нивелационом слоју говоре о ритуализацији чина напуштања старе куће и гашења живота у њој, али и о намери да се чином симболичког полагања предмета искаже континуитет са претходним домом. Велики број антропоморфних фигурина и других предмета посебне намене говори о таквој жељи становника млађег објекта.    

Изложба се може погледати до 25. децембра.