петак, 15. децембар 2017.

Младеновић: Захвалност свим добровољним даваоцима крви

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић примио је данас у име Града Београда признање за изузетан допринос развијању културе давања крви. Он је на новогодишњем пријему у Старом двору поздравио волонтере и добровољне даваоце крви.

Младеновић је подсетио да је овај пријем традиционалан и да се на њему сумирају резултати и изражава захвалност свим добровољним даваоцима крви.

– Хвала вам на хуманости и великом доприносу у спасавању и продужавању живота. Сувишно је говорити колико је значајно ширити идеју давалаштва крви, на чему сви свакодневно радимо – рекао је Младеновић. 

Он је посебно нагласио значај Института за трансфузију крви, као „чворишта и места које повезује и снажи да се ради више и боље”. Једнаку важност, додао је Младеновић, има и Црвени крст, који подстицање давалашта не схвата као посао већ као мисију. 

– Ово је један од лепших тренутака у Старом двору јер на једном месту има толико доброте – поручио је заменик градоначелника. 

На пријему, који традиционално организује Институт за трансфузију крви Србије, додељена су признања најуспешнијим срединама у области добровољног давања крви у 2017. години, као и појединцима за допринос промоцији и развоју културе добровољног давалаштва.

Великом броју званица из Србије и Београда обратио се и директор Института за трансфузију крви Србије др Градимир Богдановић, истакавши да је хуманост људи који дају крв истовремено и успех института, јер су тако најтежи болесници добили оно што им је потребно да продуже свој живот.

– Уважавајући оно што ви чините заједно са клиничко-болничким центрима, и даље ћемо на овај начин обележавати све оно што је потребно у циљу подизања здравља, комуникације и едукације која прати овај наш заједнички рад – казао је Богдановић.

Признање за изузетан допринос развијању културе давања крви и трансфузиолошке струке припало је Граду Београду, а признање за допринос у промоцији добровољног давања крви међу здравственим радницима понели су Клинички центар Србије и Ургентни центар Клиничког центра Србије. Признање за допринос у реализацији активности за трансфузију крви Србије уручено је др Зорану Ћосићу, председнку Управног одбора института.