петак, 15. децембар 2017.

Домаћинско пословање одлика и републичког и градског буџета

Одговорна политика са републичког нивоа се преноси и на градски јер оба буџета показују управо оно што јесте карактеристика градске и републичке власти, а то је домаћинско пословање, рекао је помоћник градоначелника Борко Милосављевић гостујући на ТВ Студио Б.

Он је подсетио да је у претходном периоду Град Београд неодговорном политиком доведен до банкрота.  

– Многи су покушали да изврше релативизацију тога уводећи појам јавног дуга који нико не оспорава, али намерно желећи да запоставе термин укупни дуг. Град  Београд је био задужен како по основу кредита тако и по основу задуживања јавно комуналних предузећа и градских општина. Када се све то сабере, Град је 2013. имао 1,2 милијарде евра дуга. Ми смо одговорном полтиком, рационализацијом, штедњом и без новог задуживања успели да тај дуг смањимо на 547 милиона евра. Нисмо узели нове кредите, а исплатили смо скоро 60 милиона евра камата. Када говорите о јавном дугу, онда запостављате камате, дуговања јавних предузећа и сакријете дуговања градских општина, а само камате на кредите које је подигла претходна власт износе 250 милиона евра – истакао је Милосављевић.

Он је подсетио да пословна политика градских јавних предузећа подразумева одговорно понашање и систем ефикасног пословања.

– На пример добит ЈКП „Градска чистоћа” 2013. године је била 33 милиона динара, а 2016. добит је 952 милиона. Ово предузеће је 2013. године узимало краткорочне позајмице да би запосленима исплатила зараде. Тада су узели кредит од пет милиона евра да би купили и уградили подземне контејнере који су пропали у року од два месеца. Само са ова два податка може се видети колико се неодговорно пословало – рекао је Милосављевић.

Он је додао да целокупном реформом свих јавних предузећа и увођењем принципа да нема непотребних трошкова ово предузеће постало је ликвидно, редовно измирује своје обавезе и прави велика инвестициона улагања. 

– У последње три године купљено је 91 комунално возило, постављено 4.500 надземних контејнера, ушло се у реконструкцију лоших подземних контејнера, постављају се рециклажна дворишта. Ово је пример како једно јавно комунално предузеће може да се стави у функцију коју обавља – истакао је Милосављевић.

Када је у питању ЈКП „Водовод и канализација”, оно је 2103. године имало добит од 5,8 милиона, а 2016. од 510 милиона, сада је то савремено предузеће које нуди нове услуге. 

– Најбољи пример каква је разлика између тадашњег и садашњег односа према послу је ЈКП „Градске пијаце”. Ово предизеће је 2013. године произвело добит од свега милион динара да би се само за три месеца, успостављањем новог руководства, добит повећала за скоро 50 пута, а 2016. године добит се повећала преко 200 пута – рекао је Милосављевић.

ЈКП „Београд-пут” је, како је навео, било под потпуним колапсом, губитак је био преко милијарду динара, а сада има добит од преко пола милијарде динара, „Зеленило – Београд” је 2013. имало добит од 37 милиона, а 2016. више од 50 милиона динара, ЈП „Ада Циганлија” је 2013, уз субвенције града, имало губитак од скоро четири милиона динара, 2016. године без субвенција праве добит од око шест милиона динара.

– ЈКП „Паркинг сервис” је 2103. године имало добит од 49 милиона, а 2106. године 202 милиона динара. То показује како може да се послује ако се одговорно понаша – рекао је Милосављавић.

Према његовим речима, Град Београд је показао да градска предузећа могу да буду и те како профитабилна, да буду инвеститори и да профитом доприносе квалитету живота свих грађана, јер 85 одсто тог профита иде у буџет града. 

Он је подсетио да се Град Београд потрудио да новогодишњи празници буду чаробни и обезбедио велики број програма на трговима и улицама за грађане и госте наше престонице и позвао све да посете неки од програма и уживају у „Беорадској зими”.