субота, 16. децембар 2017.

Никодијевић: Четвртина буџета за јавни превоз

Одборници Скупштине Града Београда разматраће на седници у четвртак, 21. децембра, Предлог одлуке о градском буџету, којим су, према речима председника парламента Николе Никодијевића, предвиђени приходи града од 102,7 милијарди динара.

То је, према његовим речима, око 0,87 одсто више од буџета за 2017. годину, док је предивђени дефицит, додаје, у законским оквирима. 

Буџетом је за унапређење јавног градског превоза предвиђено готово 25 милијарди динара, прецизирао је Никодијевић за Танјуг. 

Он је рекао да 2018. године следи набавка нових аутобуса и трамваја и то 100 соло, 40 зглобних и 50 електроаутобуса. Готово 19 милијарди динара предвиђено је, како је рекао, за област дечје и социјалне заштите.

– Настављамо са субвенцијама за сву децу, без обзира на то да ли иду у државни или приватни вртић, тако да нико неће бити оштећен. Настављамо са политиком коју смо почели пре две године, јер имамо довољно средстава – рекао је Никодијевић. 

Он је навео и да ће 4,5 милијади динара бити уложено у одржавање и изградњу нове путне инфраструктуре. Такође, поред 10 милијарди динара редовног годишњег издвајања за општине, још 1,5 милијарди капиталних средстава додатно је предвиђено за општине.

Тај новац углавном је предвиђен за пројекте општина који се односе на изградњу инфраструктуре, односно локаних путева, појаснио је Никодијевић.

– Буџет је и избалансиран, испланиран на реалним основама и има довољно новца и за инвестиције и за социјалну политику. Предвидели смо средства за инвестиције, али средства предвиђена за социјалну политику остају и у 2018. години, па ће све категорије становништва које су до сада имале право на помоћ од града, имати ту помоћ и наредне године – најавио је председник Скупштине Града Београда. 

Пред одборницима ће се наћи и Предлог одлуке за доделу бесповратних средстава за подршку развоја предузетништва.

Никодијевић појашњава да је том одлуком предвиђена помоћ микро и малим предузећима за запошљавање људи са бироа Националне сужбе за запошљавање.

– Помоћи ћемо онима којима је неопходно да купе нову опрему и нови материјал за повећање капацитета производње, али тако да нам гарантују и обезбеде запошљавање незапослених са бироа – додао је Никодијевић.

Одборници би требало да дају сагласност на програме пословања градских предузећа за 2018. годину, а Никодијевић каже да је свако предузеће предвидело велике инвестиције у својим областима за наредну годину.

На дневном реду биће и Предлог одлуке о обиму средстава за вршење послова града и општина и утврђивању прихода који припадају граду, односно општинама и измене Одлуке о финансирању програма, пројеката и активности корисника средстава буџета града у 2018. и 2019. години.

Одборници ће разматрати и одлуку о финансирању програма и пројеката директних и индиректних корисника средстава буџета града у 2019. и 2020. години и измене Одлуке о висини стопе пореза на имовину. Биће речи и о успостављању сарадње између Београда и Сарајева.

На дневном реду наћи ће се и неколико планова детаљне регулације, као и одлуке о изради неколико планова детаљне регулације. Одборници ће разматрати и измене Одлуке о мрежи основних школа у Београду, као и измене Одлуке о правима и услугама социјалне заштите.

По скраћеном поступку биће донета решења о разрешењу и именовању директора и в.д. директора у једном броју предузећа и установа, чланова управних и надзорних одбора градских предузећа и установа, чланова школских одбора, као и решење о образовању Савета за здравље града Београда.