понедељак, 18. децембар 2017.

Сандра Пантелић: Приоритет побољшање положаја жена и друштво без дискриминације

Протекле године покренули смо много ствари са циљем да се унапреди положај жена како у нашој локалној заједници тако и у друштву у целини. Задатак који смо себи задали није лак, обавезујући је, али је истовремено и инспиративан и подстицајан. Обавеза нам је да се боримо једни за друге, а подстицај да сви заједно створимо друштво којим можемо да се поносимо, рекла је Сандра Пантелић, начелница Градске управе, на данашњем представљању годишњег извештаја Града Београда.

Она је истакла да родна равноправност у ранијим актима Града Београда није била приоритет иако је у Градској управи запослено 60 одсто жена, док је на руководећим местима близу 50 одсто, што значи да ова градска власт има поверење у жене.

– Родна равноправност и учешће жена у јавном животу мера је демократизације сваког друштва, његовог развоја и стабилности и претпоставка бржег укључивања у европске интеграције. За претходне четири године урађено је много по питању родне равноправности у граду Београду. Савет за родну равноправност основан је 3. новембра 2015. године, као кључни механизам за спровођење политика које ће обезбедити пуно учешће свих грађанки Београда у све његове главне токове. Циљ образовања Савета за родну равноправност Града Београда је управо да радимо на превазилажењу предрасуда, као и на унапређењу активне политике једнаких могућности родне равноправности и хуманијег односа међу половима. Све што смо урадили је усмерено на унапређење положаја свих жена у Београду у кључним областима живота – раду, образовању, социјалној заштити, здравственој заштити, уметности, спорту и све друго где жене имају велики утицај или постижу запажене успехе и резултате – истакла је Сандра Пантелић.

Према њеним речима, Град Београд је покренуо иницијативу да у директној комуникацији са женама предузетницама чује који су конкретни проблеми са којима се сусрећу и да се системски ради на њиховом решавању. По први пут у 2016. години финансирано је женско предузетништво, па је 11 привредних субјеката, чији су оснивачи жене, добило пет милиона динара. Поред тога, у 2016. години организован је Први београдски сајам женског предузетништва, који је за циљ имао промовисање њихових производа и услуга, као и мотивацију свих потенцијалних предузетница да се охрабре и започну властито пословање. Сајам је окупио 48 жена предузетница из различитих области привређивања. Ове године је усвојена Европска повеља о родној равноправности чиме се град Београд сврстава у ред европских градова који су овај документ усвојили.

– Такође, Градска управа је као чланица Београдске мреже за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТ особама 9. децембра 2016. године потписала Меморандум о сарадњи са више институција и организација које својим деловањем могу допринети једнаком остваривању људских права свих грађанки и грађана Београда. На овај начин смо направили корак напред у неговању разумевања и толеранције и отклањању предрасуда и стереотипа и дали добар пример осталим градовима да настоје да побољшају положај ЛГБТ особа – казала је Пантелићева и захвалила свим запосленима у Градској управи што су веровали у реформе које су успешно спроведене, као и градоначелнику Београда на свој подршци коју је дао.

Начелница Градске управе истакла је да су пред свима нама нови изазови и нови задаци. Неки ће бити врло конкретни и брзо решиви, а неки ће имати дугорочан циљ и реализацију. 

– Наша мисија је уједињеност око бољег статуса жена, њиховог бољег материјалног, економског, социјалног и политичког положаја у нашој држави. У тој мисији не постоје мале ствари, јер је сваки корак важан. Дискриминација је најнегативнија појава у друштву, која га чини разједињеним и распарчаним. Ако стремимо сложној заједници, свако од нас у свом окружењу треба да се бори против дискриминације – рекла је Сандра Пантелић и пожелела свима срећу у Новој години и позвала грађане да помажу једни другима, јер иза сваког од нас само добра дела остају.