понедељак, 18. децембар 2017.

Никола Никодијевић: Београд је опет свет

Резултате које је постигла Скупштина града није имала ниједна градска скупштина у последњих 30 година, изјавио је председник Скупштине града Никола Никодијевић представљајући резултате рада у последње четири године.

Он је, обраћајући се присутнима у згради Београдске задруге, истакао да су за протекле четири године одржане 43 седнице Скупштине Града Београда, усвојено укупно 4.886 различитих аката, што говори о великом ангажовању одборника и њиховом доприносу раду Скупштине града.

– У марту прошле године коначно је, након 14 година, усвојен нoви гeнeрaлни Урбaнистички плaн града Београда, кao oснoвни стрaтeшки дoкумeнт плaнскoг рaзвoja грaдa. Он је, измeђу oстaлoг, прeдвидeo будуће правце развоја града, као што је нова и Лука на Дунаву, ширeњe капацитета Aeрoдрoмa „Никола Тесла”, Maкишкo пoљe, Aда Хуjа, Блoк 18, Tрeћи Бeoгрaд нa лeвoj oбaли Дунaвa. Од пoчeткa рaдa oвог сазива Скупштине усвојена су 152 плана детаљне регулације и покренуте иницијативе за изрaду joш 211 плaнoвa дeтaљнe рeгулaциje и можемо да кажемо да смо први који ћемо успети да плановима покријемо 90 одсто територије Београда – истакао је Никодијевић, додајући да су планска документа основ за даљи развој, инвестиције, запошљавање.

Он је додао да је главни циљ рада Скупштине града био да Београд буде одржив и развојан град који ћемо оставити будућим генерацијама.

– Сви наши документи усклађени су са светским стандардима, а Београд је једини град у Југоисточној Европи који је усвојио Стратегију пошумљавања, Стратегију о квалитету ваздуха, као и Стратегију о припремама на климатске промене. После много година, од 2014. године до данас угасили смо 14 котларница на мазут. На основу Стратегије развоја „Београдских електрана”, до 2025. године биће угашене све котларнице које загауђују околину, а у њиховој су надлежности. Поред тога, после много година покренули смо пројекат изградње топлодалековода ТЕНТ – Нови Београд. Бенефити за грађане од таквог рада за грађане су многоструки. Потписали смо Уговор о приватно-јавном партнерству за депонију Винча и уместо највеће депоније, имаћемо модерно постројење за прераду отпада – рекао је председник градског парламента.

Он је подсетио да у Београду данас има 12 рециклажних острва, да је у протекле три године пошумљено 460 хектара шумског земљишта, засађено 2.300 дрворедних стабала по улицама Београда.

– Не смеју да постоје Београђани првог и другог реда и зато смо по први пут изградили здравствене станице на Лабудовом брду, у Малом Мокром Лугу, насељу „Степа Степановић”, Јајинцима и обновили још 40 постојећих да би сваки Београђанин имао једнако доступну и квалитетну здравствену заштиту – рекао је Никодијевић, додајући да сваки Београђанин мора да има прикључак на вововод и канаизацију, добар превоз и  здравствену заштиту.

Он је подсетио да је 123.000 суграђана добило нове и модерне здравствене станице. 

– До 2014. године, за потребе здравствених установа у Београду је набављено укупно десет возила. Од тада до данас набављено је 56 возила и овај податак најбоље говори како се ради сада у односу на претходну власт – нагласио је Никодијевић.

Он је посебно нагласио да је у протекле три и по године организована бројна европска, светска и балканска спортска такмичења.

– Памтиће нас по једном првенству у Арени, где смо први пут поставили базен, по врхунском првенству Европе у футсалу, али и по најбољем дворанском атлетском првенству које је било одржано у Београду. Али то није све, јер ћемо сваке године у нашем граду одржати најмање по један велики спортски догађај у Београду. Ове године смо добили организацију Фајнл фора која ће се одржати следеће године. Одржали смо обећање, Београд је светска и европска престоница спорта – рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, данас у Београду, као некада, имамо школска такмичења у којима учествује преко 120 хиљада ђака основних и средњих школа, а ова политика даје добре резултате јер се све већи број деце бави спортом.

Интензивирана је и међународна сарадња, а пратећи политику Републике Србије, и Град Београд је повезан са највећим европским престоницама. 

– Данас Град Београд је равноправан са Москвом, Санкт Петербургом, Сеулом, Буенос Ајресом, Сарајевом, Загребом, Подгорицом, Љубљаном, а стекли смо и много пријатеља. Откада смо потписали споразум са Москвом, извоз наших фирми из Београда у Русију за годину дана се утростручио – рекао је Никодијевић и додао да ће се тако наставити јер је Београд опет свет.

Београду смо вратили душу, рекао је Никодиевић, јер је Дан ослобођења Београда поново ушао у списак манфестација од изузетног значаја за Град Београд. 

– Поново славимо своје хероје, не окрећемо главу и не стидимо се своје антифашистичке историје јер смо вратили досојанство сваком човеку који живи у овом граду – истакао је председник градског парламента.