понедељак, 18. децембар 2017.

Предшколско образовање остаје и следеће године приоритет

Иза нас је успешна година у предшколском образовању када смо започели дигитализацију овог система, смањили листу чекања за вртиће и опет почели да градимо нове, изјавио је данас градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак. 

– Резултат у предшколском образовању је можда и најважније што ће остати испод црте за ову годину, након десет месеци од како сам преузео вођење Секретаријата за образовање и дечју заштиту. Било ми је важно, а реакције људи ми говоре да смо успели у томе, да у фокус овог сектора опет ставимо децу и родитеље испред процедура и администрације – рекао је Гак новинарима на отварању хуманитарне акције „Вила Добрила – Новогодишња кутија” у „Сава центру”.

Он је истакао да је листа чекања за вртиће са 10.000, колико их је било у априлу, смањена на око 3.500 деце, да је успешно започет пројекат „Мрежа школа”, који је већ дао два нова вртића у оквиру школа, а кроз који ће се следеће године отворити додатних око хиљаду места за малишане, те да се развио и пројекат сарадње са приватним вртићима у којима сада Град Београд субвенционише боравак 12.300 деце.

Осим тога, рекао је Гак, започет је процес дигитализације система предшколских установа, убрзана је рефундација, па су овог месеца оне рекорндо брзо уплаћене родитељима. 

– Задовољан сам постигнутим резултатима ове године, али од следеће имам велика очекивања – даље унапређење система, прављење јединствене базе података и за државне вртиће, смањење бирократије, како бисмо школама и вртићима брже одговарали на све захтеве, прављење листе приоритета за обнову како вртића тако и школа – закључио је Гак и додао да у 2018. години фокус остаје на капиталним инвестицијама у овом сектору.