понедељак, 18. децембар 2017.

Милосављевић: Јавна предузећа симбол успешне реформе

Јавна предузћа представљају симбол успешне реформе, домаћинског понашања и одговорне политике, али и огледало где се јасно прелама како се функионисало пре, а како данас, рекао је Борко Милосављевић, помоћник градоначелника Београда представљајући резултате јавних предузећа.

Према његовим речима, јавна предузећа постала су јавна у правом смислу те речи јер она директно утичу на унапређење квалитета живота свих суграђана и то је кључна порука која је настала као резултат реформског процеса. 

– На пример, добит ЈКП „Градска чистоћа” 2013. године је била 33 милиона динара, а према последњим билансима, добит је 952 милиона. За само три године добит је повећана 29 пута. Од предузећа које је 2013. године узимало краткорочне позајмице да би запосленима исплатило зараде, кредит од пет милиона евра да би купило и уградило подземне контејнере који су пропали у року од два месеца, постаје профитабилно. Купљено је 91 комунално возило, постављено 4.500 надземних контејнера, ушло се у реконструкцију лоших подземних контејнера, постављају се рециклажна дворишта – рекао је Милосављевић. 

Када је у питању ЈКП „Београдски водовод и канализација”, оно је 2103. године имало добит од 5,8 милиона, а 2016. 510 милиона, што постиже елиминацијом непотребних трошкова, а фокус пребацује на своју основну делатност – изградњу канализационе и водоводне мреже.

– Предузеће које је предодређено да буде ликвидно јер својим пословањем значи убирање кеша – ЈКП „Градске пијаце” је 2013. године произвело добит од свега милион динара, а за само три године добит је повећана за 220 пута – рекао је Милосављевић.

Он је навео да је ЈКП „Београд-пут” 2013. године правило губитак од више од милијарду динара, са којим су о сарадњу обуставили сви добављачи, губитак је био преко милијарду динара. Успешном реформом је вратило свој реноме и постало предузеће које сада има добит од преко пола милијарде динара. ЈП „Ада Циганлија” је 2013, уз субвенције града, имало губитак од скоро четири милиона динара, а према последњим показатељима без субвенција праве добит од око шест милиона динара.

– ЈКП „Зеленило – Београд” је 2013. имало добит од 37 милиона, а сада више од 50 милиона динара. Исто тако и  ЈКП „Паркинг сервис”, за које је јавна тајна да је „златна кока” овог града,  2103. године имало је добит од 49 милиона, а сада 202 милиона динара и поред великих инвестиција у обнову гаража – рекао је Милосављавић, додајући да ова предузећа могу да буду профитабилна и да доприносе квалитету живота свих грађана. 

Он је подсетио да су 2013. године јавна предузећа произвела губитак од око две милијарде динара, а сада имају добит од скоро десет милијарди динара. Од тога користи имају сви грађани јер 85 одсто добити иде у градски буџет. 

– У претходном периоду јавна предузећа су узимала новац из буџета, као што је радило ЈП „Ада Циганлија”, које је добијало субвенције како би „преживело”. Након четири године, тај обичај је престао да постоји и јавна предузећа сада пуне буџет, односно дају свој допринос бољем животу свих грађана Београда. Најважније је да су јавна предузећа променила сопствени имиџ, а запослени са поносом истичу да раде у јавним комуналним предузећима града Београда – рекао је Милосављевић.

Он је посебно нагласио да је у оквиру јавних предузећа направљен и социјално-економски дијалог, што је кључна тековина европског права.  

– Сваког месеца имамо седнице социјално-економског савета којима присуствују представници запослених, значи репрезентативни синдикати, али и представници послодаваца Града Београда. На овај начин желимо да саслушамо све што они имају да нам кажу како бисмо њихове проблеме укорпорирали у одлуке које доносимо, али и како бисмо направили бољи привредин амбијент и запосленима обезбедили боље услове рада. Ова градска власт зна да слуша, да прати проблеме и да доноси одлуке у складу са приоритетима – рекао је помоћник градоначелник.

Он је посебно нагласио институционалну реформу у јавним предузећима, односно  усаглашавање са јавним предузећима и са Законом о јавној својини. 

– Измењени су статути, оснивачка акта, а посебно је битно то што смо једина локална самоуправа која је самоиницијативно покренула усаглашавање са Законом о јавној својини у циљу да се једном заувек издвоји шта је то имовина града, а шта имовина јавних предузећа. Јавна предузећа су враћена својој основној функцији, а то је комунална делатност за коју су основана и на тај начин допрносе бољем животу Београђана. Јавна предузећа су и велики инвеститори и на тај начин подстичу бруто друштвени производ Београда и Србије, али и заошљавање – навео је Милосављевић.