четвртак, 28. децембар 2017.

На Врачару отворен највећи клуб за сениоре у Београду

Највећи клуб за старије у Београду отворен је данас је на Врачару, у Улици проте Матеје 36. Отварању адаптираног и реновираног простора површине 350 квадратних метара присуствовали су заменик градоначелника Андреја Младеновић, градски менаџер Горан Весић, градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, председник општине Врачар Милан Недељковић, као и директорка Геронтолошког центра Београд Сузана Мишић. 

Заменик градоначелника Андреја Младеновић рекао је да се на измаку 2017. године може слободно рећи да је током ње много урађено за настарије суграђане.

– Ово је сјајан пример тимског рада на разним нивоима, од Владе Републике Србије, председника државе, Града Београда до градских општина. Ту је наравно и добра сарадња коју град преко Секретаријата за социјалну заштиту остварује са Геронтолошким центром и општинама које дају иницијативе за отварање све више клубова за старије. Крајем ове године обезбеђена је једнократна помоћ владе, отворили смо пројекат сениор картица које је до сада преузело 170.000 пензионера, више од 50.000 пензионера је у организацији градских општина ишло на излете, очекује се и повећање пензија у 2018. години, као и неколико нових клубова на територији града. Поносимо се двосмерном сарадњом са пензионерима, од којих стално добијамо иницијативе и надам се да ће се тако наставити и у наредној години – казао је Андреја Младеновић.

Градски менаџер Горан Весић истакао је да је на Врачару отворен 27. Клуб за сениоре и да Град Београд наставља да отвара просторе намењене за дружење старијих суграђана.

– Почетком јануара биће отворен још један клуб за старије у Батајници, а током године отворићемо још два клуба тако да ћемо 2018. годину завршити са укупно 30 клубова за сениоре. Око 10.000 сениора је обухваћено радом у клубовима и они имају бесплатне едукације, дружења, излете и све друго што им је потребно како би побољшали квалитет свог живота. Овај клуб на Врачару највећи је клуб у Београду, површине 350 квадратних метара, са 2.000 чланова. Град Београд се веома одговорно односи према својим најстаријим суграђанима, а подсетићу да смо 2013. године затекли град у дуговима од више стотина милиона динара према пензионерима, а данас смо у ситуацији да све принадлежности исплаћујемо редовно и да можемо да отварамо нове клубове. Данас најстарији имају и сениор картицу, клубове, бесплатне излете и ми ћемо то наставити и даље да радимо јер је наша политика да се зрелост једног друштва огледа у томе како се односи према најмлађима и настаријима, а ми се трудимо да се се према њима понашамо на најодговорнији начин – рекао је Горан Весић. 

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић подсетила је да је данас отворени клуб у Улици проте Матеје највећи клуб за старије у Београду и да је у његово реновирање и адаптирање уложено 4,5 милиона динара.

– Од данас пензионери овде могу да се пријављују и за сениор картицу, ово је ново место и отворено за све који до сада нису остварили ово право. Све активности у клубу су бесплатне и овај клуб је замишљен као центар културних дешавања, када су старији суграђани у питању – казала је Наташа Станисављевић, подсетивши да ће у јануару бити отворен и нови клуб у Батајници.

Председник општине Врачар Милан Недељковић казао је да на територији ове општине живи 17.000 пензионера, од чега велики број њих своје активности има у оваквим просторима.

– Управо су пензионери тражили да се овај простор адаптира, ми смо се обратили граду који је хитро реаговао и у року од три месеца завршено је ово велико здање од 350 квадрата. То показује не само ефикасност и повезаност општине, града и републике већ и озбиљност и одговорност како се нешто може брзо завршити када постоји разумевање и добра воља. Представници града и општине неколико пута су обилазили овај простор током његовог реновирањ,а чиме је одговорност према најстаријим суграђанима показана врло јасно и на делу – казао је Недељковић.

На свечаности поводом отварања у пригодном културно-уметничком програму наступио је хор Геронтолошког центра Београд, а сви посетиоци могли су да се увере у рад сликарске и занатске радионице у којима су чланице клуба показале своје вештине. У знак захвалности, чланови највећег клуба за старе у Београду уручили су гостима пригодне поклоне.

У претходне три године, поред ревитализације постојећих клубова за старије и обезбеђења нове опреме за клубове на општинама Обреновац, Стари град, Палилула и Вождовац, отворено је шест нових клубова на општинама Вождовац, Нови Београд, Земун, Раковица, Звездара и Барајево. На територији општине Врачар већ постоји један клуб за старе на адреси Симе Игуманова 4, али због великог броја заинтересованих пензионера, Град Београд je отворио још један клуб који ће бити доступан пензионерима из свих градских општина.

Нови клуб носи име „Игор Холодков”, који је био дугогодишњи новинар Телевизије Београд, једно време помоћник директора Културног центра Београд и добитник награде за најбоље дело о масовним комуникацијама. Игор Холодков, као члан ДЦК клубова, уређивао је тадашњи билтен „Златно доба” од 2004. до 2012. године.