недеља, 31. децембар 2017.

Синиша Мали: Радимо све више јер волимо Београд

Градска власт је задовољна постигнутим резултатима у српској престоници, а у претходне три и по године смо испунили сва обећања која смо дали суграђанима, рекао је градоначелник Београда Синиша Мали у Јутарњем програму Телвизије „Пинк”.

Он је овог јутра заједно са градоначелницима Новог Сада и Ниша Милошем Вучевићем и Дарком Булатовићем говорио о развоју градова на чијем су челу, али и плановима за наредни период, као и о дочеку Нове године у три велика града Србије.

Синиша Мали је изразио задовољство што се Београд потпуно променио и што су у претходном периоду враћени огромни дугови претходне градске власти.

– Вратили смо готово 500 милиона евра и Град Београд је данас потпуно стабилан финансијски. На рачуну Града Београда имамо 14 милијарди динара, што се никада раније није десило. Тај новац сада улажемо у нове вртиће, домове здравља, канализацију и водовод, нове паркиће и друго. То је права политика која показује колико смо вредно и марљиво радили. Сада када смо стабилни имамо основу за нове инвестиције и да развијамо град како треба – истакао је Мали.

Према његвим речима, никада се више није градило у Београду, у овој години је било више од 1.100 градилишта, а последица тога је рекордно ниска незапосленост у српској престоници.

– Готово 110.000 незапослених је било 2013. године, а 2017. тај број је смањен на око 88.000. Боримо се за свако ново радно место, у Београду се отварају нове фабрике, тржни центри и уређују се давно напуштене и запуштене локације. То како је Београд изгледао синоћ слика је и прилика онога за шта се боримо. У овом тренутку у Београду има око 100.000 гостију, а то се никада раније није десило. Нама је туризам веома важан, као и Новом Саду и Нишу. Развојем туризма, развија се и локална економија – нагласио је Мали.

Како је рекао Синиша Мали, цео тим градске власти се радује реконструисаном Тргу Славија, Булевару ослобођења, новим вртићима, реконструисаним и новим домовима здравља, сваком километру канализационе и водоводне мреже, путевима.

– Важно је да се боримо за то да Београд има мнного туриста, да буде лепши и осветљенији, али желимо да CNN, као што је већ рекао, говори из године у годину да је Београд једна од топ десет дестинација на свету коју треба посетити. То показује исправност наше политике – прецизирао је градоначелник Београда.

Говорећи о Пионирском граду, Синиша Мали је рекао да је претходна градска власт уништила тај центар, али да га је ова власт већ средила.

– Он је враћен деци и из године у годину организујемо разне активности. Бавимо се будућношћу, а са новцем који смо уштедели и стабилизацијом финансија гледамо ведро и оптимистично у будућност. Следеће године реконструишемо улице Краљице Марије, Џорџа Вашингтона, Цара Душана, Кнеза Милоша, градићемо и гондолу која ће повезивати Калемегдан са парком Ушће, креће изградња постројења у Винчи. Ми ћемо радити и више јер волимо Београд. Ми мењамо Србију, имамо три највећа града и ако се код нас отварају нова радна места, нове фабрике, то је слика новог Београда, Новог Сада и Ниша, али и нове Србије. Боримо се да нам буде боље и да наша деца своје снове остварују овде – нагласио је Мали.

Говорећи о празницима у престоници, Синиша Мали рекао је да су београдске улице синоћ биле препуне, те да су били сјајни концерти и сјајна атмосфера.

– Вечерас је централни концерт испред Дома Народне скупштине, где ће наступити групе „Балканика”, „Рибља чорба” и Аца Лукас. Сутра је за мене велика дужност и задовољство да обиђем и прворођене бебе и да у 12 сати отворим манифестацију „Улица отвореног срца” – нагласио је Мали.

Он је захвалио градоначелницима Новог Сада и Ниша на сарадњи, што представља, како је навео, дух заједништва који је и започео председник Александар Вучић.

Градоначелник Новог Сада је рекао да је задовољан одлазећом годином, а да по капиталним инвестицијама за развој тог града још оптимистичније улази у 2018. годину.

– Данас сви и очекују много више, а то нас тера да радимо више и будемо бољи – навео је Вучевић.

У Новом Саду у новогодишњој ноћи ће наступити Дарко Рундек, групе „Плави оркестар” и „Сарс”.

Градоначелник Ниша казао је да постоје добри разлози да се са више оптимизма гледа у период који долази. 

– После много деценија сада држава гледа у југ Србије, имамо велике пројекте, а у овом тренутку се у Нишу граде четири велике фабрике – рекао је Булатовић.

У Нишу вечерас насупају групе „Ван Гог”, као и „Биг бенд” и Дејан Петровић.