недеља, 31. децембар 2017.

Младеновић: Београд спреман за вечерашњи дочек Нове године

Све је спремно за вечерашњи дочек Нове године у Београду, комуналне службе су у пуној функцији и све што се тиче организације је под контролом, рекао је заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић гостујући у емисији „Свитање” Телевизије „Пинк”.

Младеновић је подсетио да „Београдска зима” у српској престоници траје од 1. децембра и да је до сада реализован велики број концерата. 

– Синоћ је, можемо рећи, одржана и генерална проба за дочек Нове године, а пре тога и сјајан концерт на Сава променади. Посећеност свих дешавања је веома велика, Београђани су заинтересовани, а нарочито интересовање показују странци који изгледа нису навикли на тако велики број дешавања свакодневно и то на различитим локацијама – истакао је Младеновић и додао да су програми организовани на начин да заинтересују све узрасте.

Према његовим речима, вечерас у „Сава центру” је концерт под називом „Отмено” који је бесплатан, а на главној бини су групе „Балканика”, „Рибља чорба” и Аца Лукас.

– Велики је број странаца на улицама Београда, наша идеја је и била да их разним програмима и привучемо. Београд је познат по добром проводу, али и безбедности, што је веома важно. Они су овде добродошли и сигурно је да то и осећају јер има много оних који се враћају у наш град, а има и много нових туриста. Продужићемо ово празнично расположење тако што ћемо и у јануару имати атрактивне програме – нагласио је Младеновић.

Како је навео, 1. јануара се организује традиционална манифестација „Улица отвореног срца”, која се, осим централног догађаја у Светогорској улици, организује и на територијама других општина у Београду.

– У договору са Српском православном црквом, Храмом Светог Саве и Општином Врачар, ове године организујемо и „Божићно сеоце” испред тог храма од 4. до 28. јануара. На тај начин ћемо обележити све важне празнике у јануару. Свакодневно ће у поподневним сатима бити организовани различити програми који су углавном намењени деци. Тако очекујемо да ће странци који су у Београд дошли због дочека и продужити свој боравак – истакао је Младеновић.

Заменик градоначелника је подсетио да Град Београд ову годину завршава са два веома занимљива пројекта – „Београдска сениор картица” и „Да се ради и гради по твом”.

– Сениор картица је веома важна за нас и наше старије суграђане, којима и дугујемо захвалност на стрпљењу због увођења мера штедње. Сматрали смо да је битно да покренемо овај пројекат и велики број пензионера се и даље пријављују за сениор картицу. Мрежа компанија које дају попусте се шири, а до сада је картицу добило више од 170.000 суграђана. За пројекат „Да се ради и гради по твом” је у буџету за наредну годину издвојено 200 милиона динара и 10 милиона динара за сваку општину. Већ имамо велики број пријава, а гласање нас очекује почетком наредне године, након чега ће пројекти бити реализовани – објаснио је Младеновић.

Град Београд је посебно поносан на то што је издато више од милион квадратних метара грађевинских дозвола, навео је он, и додао да је у тој области у претходном периоду направљен велики застој.

– У граду имамо више од 1.100 градилишта, али имамо и прилив у буџету управо од доприноса са грађевинске дозволе. Од тога онда може да се граде канализације, водоводне мреже, да се асфалтира и друго. Од тих милон квадратних метара, наша је процена да је то готово милијарду евра инвестиција, чиме се даје велики допринос држави – навео је Младеновић и додао да ова градска власт има планове, али и велике резултате који су до сада постигнути.