понедељак, 1. јануар 2018.

Синиша Мали обишао прворођене бебе у 2018. години

Градоначелник Синиша Мали обишао је данас прворођенe бебе у Новој години и родитељима уручио новчане поклон-честитке.  

– Ове године имамо један преседан, први пут имамо четири бебе које су се родиле у исто време, прво у ГАК „Вишеградска”, Бојана и Анђелија, а у ГАК „Народни фронт” близанци Виктор и Александар и то је прелеп почетак ове године. У 2017. години имали смо око 20.500 беба, а ако се по јутру дан познаје, очекујемо да 2018. буде још једна рекордна година. Свака од беба добила је по поклон-честитку у износу од 150.000 динара – рекао је Мали, који је захвалио спонзорима Дејану Јеремићу, директору фирме „Секуесто”, која је донатор 600.000 динара, и Бранку Милекићу, директору фирме ФОРМА ВС ДОО, која је донирала дечја колица.

Градоначелник је подсетио да је град половином протекле године усвојио одлуку да свакој мајци за сваку бебу рођену на територији града Београда додели помоћ од десет хиљада динара, а свакој социјално угроженој мајци додатних 25.000 динара.

– Од првог јануара крећемо са праксом да свака прворођена беба у породици добије додатних десет хиљада и то је наш начин да помогнемо младим родитељима и да им кажемо једно велико хвала, али и да их подржимо. Како буде више новца у буџету, тако ћемо више новца издвајати управо за ове сврхе. Наравно, ту је и сервис „Хало беба” који је од када постоји примио преко милион позива јер је 24 сата на услузи младим родитељима, а беби-пакет са неопходним стварима за бебу родитељи добијају приликом изласка из породилишта – рекао је градоначелник, додавши да Град Београд на овај начин показује колико му је стало до повећања наталитета у престоници.

Он је додао да се прича о инвестицијама и рекордима које Београд из године у годину покушава да оствари, али, како је рекао, најбољи показатељ колико смо успешни као друштво је управо број беба које се рађају у Београду. 

Доктор Драган Јеремић из ГАК „Народни фронт” истакао је да је дежурна екипа урадила одличан посао, као и да је у прошлој години ова клиника са 7,5 хиљада заузела прво место по броју рођених беба у Београду. 

Прве бебе рођене у Београду дошле су на свет истовремено у првом минуту после поноћи у ГАК „Вишеградска”. Мама једне од њих рођене одмах после поноћи је Драгана Брковић, наша репрезентативка у одбојци. Њена ћерка Анђелија тешка је 3,25 килограма и дуга 51 центиметар. Другу бебу родила је Светлана Јовановић, она ће се звати Бојана, има 3,7 килограма и дуга је 53 центиметра. У ГАК „Народни фронт” Викторија Вуковић одмах после поноћи родила је близанце Виктора (2,55 kg) и Александра (2,1 kg).

Догађају су присуствовале градске секретарке за социјалну заштиту и здравство Наташа Станисављевић и Вера Дражић