среда, 3. јануар 2018.

Oд 1. јануара додатни подстицај за мајке првог детета

У овом тренутку око 175.000 пензионера у Београду је добило своје сениор картице, оне су бесплатне, њихов број није ограничен и сви пензионери могу аплицирати и остварити ову повољност, истакла је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Она је подсетила да у Београду има укупно 406.000 пензионера и да је Град Београд у овом пројекту спреман да пружи подршку сваком од њих.

– У овом тренутку, у пројекту „Београдксе сениор картице” учествује 178 компанија на више од 700 продајних места где је могуће остварити попусте. Попусти се крећу од 10 до чак 40 одсто, а нама је најважније да сви имају поверења у Град Београд и сениор картицу. Са том картицом попусти се остварују свакодневно и зато нам је било важно да имамо што више компанија и да оне буду што разноврсније. У томе смо и успели, тако да данас у систему сениор картице имамо попусте од прехрамбених, трговинских, угоститељских до здравствених услуга. Успели смо да обухватимо заиста широк спектар услуга, а на захтев старијих суграђана почели смо да разговарамо и са бањама које се укључују у овај систем – истакла је Наташа Станисављевић.

Градска секретарка је истакла да је пројекат „Београдске сениор картице” један од најлепших градских пројеката у последњих годину дана, подсетивши да је на његовом представљању учествовала и председница Владе РС Ана Брнабић, а да овај пројекат ужива подршку и председника републике. Она је подсетила и на жељу градова у Србији да уведу овај систем у своје средине, нагласивши да ће им Град Београд пружити сву потребну подршку.

Наташа Станисављевић је подсетила да је од 1. јануара почела да се примењује и одлука о додатном подстицају за мајке првог детета.

– Свака жена која се породи у Београду још од јула месеца има право на 10.000 динара од града и то је по први пут да све Београђанке имају право на помоћ и новчана средства од града. Сада смо увели и додатну подршку женама које роде прво дете, тако да је од 1. јануара кренула и нова помоћ од 10.000 динара. Документација је иста као и за остале врсте помоћи, довољно је доћи само са личном картом у Секретаријат за социјалну заштиту и ми ћемо прибавити сву осталу потребну документацију. Жене које су социјално угрожене имају право на још 25.000 динара, тако да жена може добити укупно 45.000 динара. Ми смо прошлу годину завршили са исплаћених 128 милиона динара свим породиљама у граду које су оствариле то право и у ову годину смо ушли без икаквих дуговања и са новим врстама помоћи – истакла је Наташа Станисављевић.