петак, 5. јануар 2018.

Младеновић: „Београдска зима” и „Божићно сеоце” на понос свих Београђана

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић рекао је данас да је организација прославе Нове године, али и читава „Београдска зима” на понос свих Београђана, чему у прилог говори и огромна посећеност свих програма и манифестација. Он је прецизирао да је 2017. година оборила рекорде по броју туриста, а због тог помака Град Београд је веома задовољан. 

– Београд је безбедан град у свим својим деловима, што туристи нарочито наглашавају. С друге стране, град је празнично обојен и украшен, уз велик број садржаја, што доприноси добром расположењу и општој свечарској атмосфери – истакао је Младеновић, гостујући на ТВ Хепи. 

Део тога је и „Божићно сеоце”, које је синоћ на Светосавском платоу свечано отворио патријарх српски Иринеј. Ова манифестација ће трајати до 28. јануара. 

– Имамо предност и особеност да наши празници трају нешто дуже, дакле током јануара. Зато смо сматрали да је добро да заједно са Српском православном црквом направимо догађај примерен и празницима и месту које је свето за нас. Наредне године, када се обележава осам векова од аутокефалности наше цркве, очекује нас и реконструкција читавог овог платоа – најавио је Младеновић.

Он је истакао да је програм „Божићног сеоцета” разноврстан, са две бине на којима наступа велик број познатих уметника, хорова и глумаца, а 90 одсто програма намењен је деци. Младеновић је позвао Београђане да посете овај простор и да уживају у бројним концертима и представама, вожњи фијакером и производима старих занатлија, и најавио да ће традиционално ломљење чеснице и ове године бити испред Храма Светог Саве.