четвртак, 11. јануар 2018.

Синиша Мали: Десет одсто веће плате за запослене у предшколским установама

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је данас адаптиране просторије Библиотеке „Милутин Бојић” у Овчи, које су преуређене за потребе Предшколске установе „Бошко Буха”.

Мали је истакао да су адаптацијом добијена 54 места у вртићу, а уједно и најавио повећање зарада за 10 одсто у односу на децембар свим запосленима у предшколским установама града Београда.

– Град Београд ће испоштовати одлуке Владе Србије из децембра о повећању плата у просвети за 10 одсто, па тако запослени у предшколским установама од јануарске плате могу да рачунају на тај новац. То је још један начин да кажемо хвала свим људима који раде са нашом децом, а како се финансијска ситуација у држави и граду буде побољшавала, тако ће се отварати простор за нова повећања. Због тога је важно нагласити колико је била значајна консолидација јавних финансија и враћање 500 милиона евра дугова наслеђених од претходне градске власти. Сада град има новац и због тога се бави канализацијом, водоводом, фасадама, али и улагањем у вртиће – рекао је Мали.

Мали је нагласио да нова 54 места у вртићу у Овчи представљају наставак политике која се у Београду спроводи у последње четири године, а према којој се сваки слободан простор адаптира у вртиће, све док листа чекања не буде у потпуности неутралисана.

– У Овчи ћемо градити и комбиновану установу у којој ће бити вртић са централном кухињом. Она ће снабдевати храном све предшколске установе на левој страни Дунава. То значи да ће дистрибуција оброка на овој страни Дунава бити бржа и ефикаснија – рекао је Мали.

Он је истакао да је за 2018. годину планирано отварање још 2.000 места у вртићима. Општина Врачар, навео је Мали, уступила је 800 квадратних метара простора који ће бити адаптирани, након чега ће још 300 малишана бити уписано у вртић, а листа чекања на тој општини практично неће постојати.

– За вртиће сређујемо и адаптирамо стару општинску зграду у Сопоту, у Сурчину некадашњу зграду школе, а у Борчи ћемо надзидати два објекта, чиме ћемо обезбедити још 500 места у вртићима. Настављамо и са пројектом „Мрежа школа”, и током ове године ћемо адаптирати просторе у шест основних школа на територији града. Током прошле године у оквиру тог пројекта адаптиране су три школе, а након ових шест, укупно ћемо са осталим пројектима обезбедити око 2.000 места у вртићима – навео је градоначелник.

Он је додао да очекује наставак иницијатива приватних вртића и истакао да је њихов број од 2013. године до данас порастао са 40 на скоро 250.

– То је доказ да је наша одлука да приватне вртиће укључимо у систем рефундације била више него исправна. Рефундација иде све брже и завршава се до 15. у месецу за претходни месец. То је политика од које нећемо одустати јер је наша жеља да свако дете у Београду има место у вртићу. Подсетићу вас да је 2013. године у београдске вртиће ишло око 49.000 малишана, док је данас тај број око 71.000. Већи број деце у вртићу значи раст стандарда, али и да је већи број родитеља запослен, што се поклапа са податком о рекордно малом броју незапослених у Београду – рекао је Мали.

Догађају су присуствовали секретар за инвестиције Лука Петровић, секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, подсекретар за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић, као и председник општине Палилула Александар Јовичић.

Председник општине Палилула захвалио је градоначелнику Београда јер је инвестиција од 15 милиона динара стигла у Овчу.

– За нас на општини Палилула је то веома битно, јер желимо да деца имају адекватан простор за вртић. Централна кухиња ће у будућности бити тема број један, и ту такође очекујемо снажну подршку Града Београда. Ми ћемо у сваком случају пратити политику града и у исто време наставити да радимо ствари које позитивно утичу на наталитет, а ту пре свега мислим на колица за бебе које обезбеђујемо младим брачним паровима, док ће ђаци прваци добијати све што је потребно за први разред – рекао је Јовичић.