петак, 12. јануар 2018.

Јубиларно Међународно такмичење соло певача „Лазар Јовановић”

Овогодишње јубиларно, 15. по реду, Mеђународно такмичење соло певача „Лазар Јовановић” биће одржано од 18. до 21. јануара у Задужбини Илије М. Коларца. Четири дана бесплатне оперске музике и више од сто тридесет пријављених кандидата чини ово такмичење најзначајнијим и најеминентнијим оперским такмичењем у земљи и шире. Главна награда за лауреата такмичења је солистички концерт са оркестром на великој сцени Коларчеве задужбине.  
Међународно такмичење соло певача „Лазар Јовановић” својим вишедеценијским постојањем са правом важи за једно од највећих и најзначајнијих оперских такмичења код нас. Сваке године такмичење дочека преко стотину учесника из скоро десет земаља. Такмичење је намењено младим уметницима спремним да започну своју професионалну каријеру и да пред ауторитативним међународним жиријем одмере своје знање, уметничке квалитете и прикажу свој таленат. До сада, у жирију такмичења појављивала су се нека од највећих имена домаће и светске музичке сцене и педагогије, а победници такмичења су се током протеклих година потврдили као врсни музичари, освајајући светске концертне подијуме и оперске сцене.

Основано је 2004. године у част чувеном југословенском тенору Лазару Јовановићу. Услед изузетног пораста важности и значаја, од 2016. године такмичење се одржава под окриљем организације Културни елемент на челу са редитељем Тадијом Милетићем, који уводе низ организационих и уметничких новина. Прва у низу значајних промена је премештање такмичења из сала музичких школа у Задужбину Илије М. Коларца, а Културни елемент најављује ове године и бројне посебне и значајне награде, међу којима су организације солистичких концерата широм града, радионице, посебни уметнички поклони и много других ствари.