субота, 13. јануар 2018.

Синиша Мали: Београд је наш дом који волимо и чувамо

За Београд ради тим људи и мислим да смо унели једну другачију, позитивну енергију и размишљање да је наш град и наш дом о коме морамо да се бринемо и који морамо да чувамо, казао је градоначелник Београда Синиша Мали, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк.

– Веома сам задовољан када видим сваку нову фасаду за разлику од ранијег периода када смо се склањали да нам неки комад фасаде не падне на главу, када видим некада запуштене делове града који се мењају попут Хилтона, Икее, центра у Рајићевој, Капитол парка у Раковици, када видим резултате борбе за свако радно место. Данас имамо рекордно ниску незапосленост, за децембар 2017. године број незапослених је износио 87.623 наспрам 2013/14. године када је на бироу било 110.000 људи, То се резултати којима се поносимо – рекао је Синиша Мали.

Он је подвукао да је веома битно равномерно развијати све делове града, јер сви становници Београда морају имати једнак квалитет живота.

– Само током ове недеље био сам у Великој Моштаници, Овчи, Сурчину и Батајници. У батајничком насељу Шангај, рецимо, никада није био ниједан градоначелник Београда, а то јесте мој посао и моје задовољство, јер је људима важно да их неко чује, што сми ми заиста и показали током протекле три и по године – казао је Мали.

Он је подсетио да је садашња градска власт затекла буџетски дефицит од 20 одсто и преко милијарду и сто милиона евра дуга.

– Успели смо да вратимо 500 милиона евра дуга, консолидујемо градске финансије и сада све што имамо враћамо грађанима Београда, а подсетићу да на рачуну града сада имамо преко 14 милијарди динара. Тај новац је резултат веома напорног рада јер се дуговало многима, а ми смо успели да укинемо непотребне трошкове и смањимо постојеће. Трећину непотребног возног парка смо продали или поклонили смањивши те трошкове за милион евра годишње, јавним предузећима смо укинули измишљене PR уговоре. Управо од тог новца кренули смо у изградњу школа, вртића, нових километара асфалта. Данас Београђани воде град и у разговорима са људима сазнајемо оно што је људима заиста потребно да финансирамо. Рецимо, у Великој Моштаници сам обилазио асфалтирање од центра до Ибарске магистрале и људи су задовољни, али су и срећни јер су добили нову окретницу аутобуса 513, нова четири стајалишта, а обишао сам и породично предузеће где ради 40 људи који у дан примају плату а власник планира да запосли још 20 људи јер има потребе за тиме. То је потврда да смо на правом путу, покренули смо много ствари, само Икеа је на пример чекала 10 година. Управо такве ствари су симбол напретка, једна инвестиција доводи другу. Завршава се Хилтон на месту где дуго ничега није било, биће отворен 1. марта и то је још једна потврда да се Београд мења на боље – казао је градоначелник Београда.

Говорећи о центру у Рајићевој, Синиша Мали је подсетио да је на месту некадашње окретнице тролејбуса дуги низ година било градилиште на коме се ништа није догађало.

– Ми смо решили све проблеме са инвеститорима, људи су успели да направе тржни центар који је поново подигао тај део Кнез Михаилове. Ове године уредићемо околне фасаде, ту је и паркинг са 450 места, инвестирамо у Калемегдан, правићемо гондолу која ће га повезати са Ушћем, завршавамо Косанчићев венац са новим и осветљеним фасадама, Обилићев венац, ту је Славија са новим платоом и фонтаном, Рузвелтова, Булевар ослобођења. Београд више није учмао, већ уређен град који има перспективу, при чему се то не односи само на његов центар већ и на његове ободне делове чиме сви заједно правимо град који постаје лепше место за живот – казао је Синиша Мали.

Говорећи о плановима у наредном периоду, Мали је нагласио да је важан сваки део Београда.

– У центру града наставићемо да развијамо Београд на води, реконструисаћемо велике булеваре, улице Краљице Марије, Џорџа Вашингтона, Цара Душана, Кнеза Милоша, почеће и градња Скајлајн центра на месту некадашњег МУП-а, очекујем нове километре асфалта, водоводне и канализационе мреже, нове вртиће, почећемо изградњу новог дома здравља у Борчи, али круна пројеката биће метро. Не постоји град у Европи већи од милион становника а да нема метро, и ми ћемо 2018. године завршити прифизибилити студију, а наредне године физибилити студију, односно обезбедићемо сву потребну документацију како би заједно са Владом Републике Србије и председником Вучићем 2020. године кренули у реализацију пројекта – казао је Синиша Мали.

Он је подсетио и да је по први пут у Београду после дуге паузе отворена нова фабрика, „Меита” у Обреновцу, која запошљава више од 1.000 радника.

– Следеће недеље у Лазаревцу ћу обићи још једну нову фабрику за 1.200 људи на месту некадашње фабрике која је у стечају и то је пример борбе за лепши и бољи Београд. Ми смо као тим, заједно са Владом Републике Србије, успели да консолидујемо финанисије и привучемо инвеститоре у Београд и Србију. Стабилност привлачи инвеститоре, Београд по први пут има кредитни рејтинг, пун је градилишта и то нам даје прилику да тај новац инвестирамо у инфраструктуру, бољи живот Београђана и будућност наше деце – казао је Мали.

Градоначелник Београда рекао је и да ће  плате у предшколским установама бити подигнуте за десет одсто.

– Одлука Владе РС из децембра прошле године биће поштована и ми смо из уштеда које смо направили успели да обезбедимо средства да свим запосленима у предшколским установама повећамо плате. Они раде веома тежак, али и захвалан посао и већ у јануарској плати доћи ће до повећања. То је начин да им захвалимо за све оно што раде сваки дан и да покажемо још једном колико улажемо у то да смањимо листе чекања. Ове недеље обишао сам нови вртић у Овчи, отварамо у априлу још један у Алтини, веома брзо ће бити нових 2.000 места у вртићима и настојаћемо да до краја године драстично смањимо број недостајућих места. То је обећање које смо дали грађанима и даћемо све од себе да га испунимо – истакао је Синиша Мали.