недеља, 14. јануар 2018.

Весић: После дуго година Београд почео да се развија

Градски менаџер Горан Весић изјавио је данас гостујући у емисији „Свитање” ТВ Пинк да је најпоноснији на то што је Београд почео да се уређује и развија и да личи на европску престоницу, најављујући да главни град Србије улази поново у златну еру изградње и развоја при чему градска власт све време ослушкује потребе грађана и са њима заједно ради на пројектима који су у корист града и Београђана.

Како преноси Танјуг, Весић је рекапитулирао део онога што је урађено у протекле четири године и навео да је покренут највећи пројекат „Београд на води”, урађена модернизација путне мреже града, односно више од 750 улица, 1.500 нових паркинг места, као и да се улагало у систем јавног превоза и друге пројекте.

– Сада имамо 107 нових аутобуса, то нису аутобуси куповани на кредит и 50.000 евра скупље као што су својевремено куповани Соларисови аутобуси – рекао је Весић и навео да су урађене нове пешачке зоне, нове фасаде, а у овој години ће бити 170 нових, отворен је Музеј савремене уметности, завршава се реконструкција Народног музеја...

Како је навео, решавао се проблем инфраструктуре, те је само у приградска насеља уложено више од 350 милиона евра, а отворена је и Икеа коју су сви претходници најављивали већ деценијама, „Меита” у Обреновцу...

– Полако почињу да долазе и други инвеститори, јер једни долазе за другима. Поносан сам јер је Београд почео после дугог низа година да се развија и то се види и по броју туриста, кранова, по свему... Има проблема који се, неки од њих, не могу решити ни у десет година, али смо кренули да их решавамо и постајемо модеран европски град. Тиме сам највише поносан и сматрам да је Београд почео са златном ером свог развоја – рекао је Весић, преноси Танјуг.

У том смислу Весић је указао на паркиралишта, проширење великог броја пешачких зона, али и истакао да се све то ради у разговору са људима и ослушкујући њихове потребе. 

Говорећи о најмлађима, он је истакао да ће ове године бити повећан број места у вртићима за око 2.000 и објаснио да ће у школама које имају вишак простора, тај простор бити искоришћен за вртиће. Како је рекао, бивша власт је обезбедила 6.000 места у вртићима, док је актуелна обезбедила са истим новцем око 14.000 нових места у вртићима. 

– Данас у Београду око 70.000 деце иде у вртиће, у време прошле власти ишло је 47.500, и то је заиста велика разлика. Поред тога, данас родитељи плаћају око 5.600 динара, а тада 9.700 динара – рекао је Весић.

Градски менаџер је истакао да се води рачуна и о најстаријим суграђанима, те да пензионери сениор картице могу да користе у више од 600 продајних и других објеката 200 компанија, које су се укључиле у пројекат.

Говорећи о инфраструктури, градски менаџер објашњава да се на исти начин третирају приградски и централни делови града и да се посебна пажња поклања инфраструктурним проблемима приградских насеља, подсетивши да је око 350 милиона евра уложено у те делове града.

Весић је нагласио да је у овом моменту у градској каси више од 100 милиона евра, што је показатељ домаћинског односа према новцу и указао да се све ради од новца који град има, да није узет ниједан динар кредита, а да се истовремено и враћају дугови, који су наслеђени у висини од 1,2 милијарде евра, а враћено је око пола милијарде. 

Према његовим речима, Београд је посетило у протеклој години око милион туриста, што је повећање за 20 одсто у односу на претходну годину, и зарађено је 800 милиона евра од туризма. Изнео је и податак да је за Нову годину зарађено 30 милиона евра.

Како је рекао, неки од тога праве „спрдњу” и објаснио да када се каже зарада Београда да се ту мисли и на оно што се добије кроз боравишну таксу, оно што зараде хотели, ресторани, продавнице..

Он је указао да се туристи и враћају у Београд, да им треба увек нешто ново понудити и да је и зато важно што се отварају музеји, и да је добро да се шири прича о Београду као туристичкој дестинацији. 

– Долазак милион људи значи да ти људи причају о Београду лепо и да се шири позитивна слика – рекао је Весић и навео да је у последњих десетак дана било више текстова о Београду, као на пример у „Њујорк тајмсу”, где се писало о главном граду Србије као о доброј туристучкој дестинацији. 

Весић је навео да све то значи нове инвестиције и подвукао да људи инвестирају тамо где постоји политичка стабилност и економска предвидљивост, а да то све данас постоји у Београду и Србији, преноси Танјуг.