понедељак, 15. јануар 2018.

Град наставља да повећава улагања у културу

Град Београд је током последње две године два пута повећавао буџет Секретаријата за културу, а у исто време постао туристичка престоница овог дела Европе, изјавила је гостујући на Телевизији Хепи секретарка за културу Ивона Јевтић. 

Она је истакла да је Београд постао регионални туристички центар и ту тврдњу поткрепила статистичким подацима о броју туриста који су посетили српску престоницу у време новогодишњих празника, али и током читаве године. 

– Добри културни програми, међународна сарадња и повезивање уметника били су у нашем фокусу прошле године, а тако ће дефинитивно бити и током текуће. Град Београд има сјајну сарадњу са Руском Федерацијом, али и Мароком који ће ове године бити почасни гост „Београдског сајма књига”, манифестације коју је прошле године посетило више од 190.000 посетилаца – рекла је Ивона Јевтић. 

Говорећи о садржајима током манифстације „Београдска зима”, секретарка за културу је подсетила да је клизалиште на Тргу Николе Пашића у функцији јер температура више није некарактеристично висока за овај део године.

– Град се потрудио да то не буде једина локација за ову врсту забаве. Клизалишта постоје још на Ташмајдану, Ади Циганлији и код Музеја савремене уметности. Цене су симболичне, могу да се изнајме клизаљке, али постоји прегршт бесплатних програма у оквиру „Београдске зиме”, која траје два месеца. Ту су програми за најмлађе и најстарије суграђане, али и представе, бесплатни концерти на Сава променади и испред Скупштине. Потрудили смо се да програм буде за свачији укус, па је тако у „Сава центру” организована манифестација „Отмено”, на којој су бесплатно могли да уживају љубитељи класичне и џез музике – нагласила је Јевтићева. 

Према њеним речима, Музеј Николе Тесле је пре три године имао око 40.000 посетилаца, али захваљујући великом труду, добром маркетингу и промоцији, ове године се број посета повећао на више од 123.000. 

– До 2014. године, овај музеј је имао 74 одсто мањи буџет за програмску делатност. Буџет Секретаријата за културу је повећан у два пута у последње две године, па смо ове године буџет за конкурсе успели да повећамо за чак 28 одсто. Путем конкурса, на које свако може да се пријави, помажемо индивидуалним уметницима и удружењима. Све ће благовремено моћи да се види на сајту Града Београда, где ће бити саопштене пропозиције које су током прошле године усклађене са републичком регулативом. „Покривамо” све видове уметности, а оцене радова и одлуке о суфинансирању или финансирању неког пројекта доноси независна комисија – прецизирала је Ивона Јевтић и најавила почетак ФЕСТ-а 23. фебруара, рекавши да ће у Дворани културног центра, али и новом биоскопу у Капитол парку у Раковици премијерно бити приказано више од 100 филмова.