уторак, 16. јануар 2018.

Младеновић: Пливање за Часни крст представља снагу српске традиције

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић оценио је данас поводом Богојављенског пливања за Часни крст да ће овогодишње пливање 18. јануара још једном показати снагу српске традиције и упутити симболичну поруку враћања коренима. 

Младеновић је изразио задовољство да трећу годину заредом има прилику да се обрати на конференцији за новинаре која претходи пливању за Часни крст. Познато је да ова традиција постоји веома дуго у нашем граду и практично нема београдске општине на којој се на Богојављење не одржава ова манифестација. 

– Богојављенско пливање је традиција која има вишеструки значај, а пре свега представља физички подвиг пливача у веома тешким временским условима. Они на тај начин показују да вера побеђује и да су воља и духовност нешто што сви носимо у себи. Ово је једна од манифестација која је уврштена у програм „Београдске зиме”, чиме смо на неки начин спојили духовни и световни карактер. Све то је повезано са Српском православном црквом, традицијом и обичајима наше земље и као такво привлачи пажњу великог броја посетилаца нашег града. На тај начин Београд показује изузетно важну разноврсност и сјајну слику која се шаље у свет – рекао је Младеновић. 

Он је додао да се ове године очекују бољи временски услови него што је случај био прошле, када је температура износила чак минус 15 Целзијусових степени. 

– Најважније је да није било проблема, што се наравно поклапа и са очекивањима за ову годину. Ово је својеврсна најава свих манифестација које ће на Богојављење бити одржане у Србији. Тај обичај се проширио на велики број градова и општина у Србији и ми смо у Граду Београду поносни што је враћање овог обичаја кренуло управо из српске престонице. Почело је од Земуна, преко Аде Циганлије, а ове године следи пливање на Ушћу. Пливање за Часни крст представља симболичну и важну поруку враћања нашег града коренима и традицији којима можемо да се поносимо – додао је Младеновић и свим учесницима пожелео пуно среће. 

Он је подсетио да је у сарадњи са Краљевским редом витезова, Град Београд у више наврата подржао организацију „Витез феста”, који се сваке године на Врбицу и Цвете одржава у српској престоници. 

– Тиме желимо да повратимо витешки дух који је Београд имао и који морамо да негујемо како бисмо на тај начин показали да је Београд вековима био средиште витешких активности и витешког покрета у овом делу Европе – закључио је Младеновић.

Председник Управног одбора Краљевског реда витезова Хаџи Зоран Душанов Мрђеновић истакао је да догађај почиње литургијом у Цркви Ружици на Калемегдану, након чега се сви учесници скупљају у литију и спуштају на Ушће, испод споменика „Победник“.

– Спремили смо богат духовни и витешки програм, а тачно у подне на сцену ће ступити пливачи. За нас је најважније да се на Калемегдану и нешто касније испод „Победника“  окупе људи правог духа и става према овом празнику који представља дан Исусовог крштења – рекао је Хаџи Зоран Душанов Мрђеновић.