среда, 17. јануар 2018.

Синиша Мали: Нови колективни уговори круна реформи и дијалога

Градоначелник Београда Синиша Мали потписао је данас посебни колективни уговор за сва јавна предузећа комуналне и стамбене делатности града Београда. Уговоре су потписали представници Градског синдиката јавних, саобраћајних и комуналних делатности, Синдикатa „Независност”, Заједнице синдиката Србије и Београдске уније синдиката. 

Мали је истакао да је данашње потписивање колективних уговора велики резултат за све у граду Београду, али у исто време и круна социјално-економског дијалога који је успостављен. 

– У исто време ово је и круна реформског процеса који смо пре четири године започели у нашим јавним предузећима. Подсетићу да је пре четири године велики број градских јавних предузећа био у дуговима и кредитима, али без добити. Данас смо сведоци да се та ситуација променила и током обилазака предузећа рекао сам да ће са бољим резултатима настати више простора за награде и бенефиције запослених у јавним предузећима. Овај колективни уговор даје већа права свим запосленима у јавним предузећима и то је резултат заједничког рада у претходне четири године – рекао је Мали. 

Он је изразио мишљење да грађани Београда свакодневно могу да виде побољшање квалитета комуналних услуга, као и да је сада време да бољитак осете и запослени у тим предузећима. 

– Осим већих права која се односе на прековремени рад или јубиларне награде, овај уговор доноси и новине у виду стимулација и награда за најбоље запослене у јавним предузећима. По први пут одвајамо рад од нерада, и оне који раде више и желе боље резултате, руководство предузећа ће у сарадњи са синдикатима моћи да их награди. То је нешто што ће први пут бити примењивано у нашим предузећима – додао је градоначелник. 

Мали је захвалио свим директорима предузећа и представницима синдиката, али и свим људима који раде у јавним комуналним предузећима. Заједничким радом, навео је Мали, за четири године смо успели да променимо функционисање комуналног система града Београда. 

– Успели смо да променимо начин на који град функционише и он је данас боље место за живот. Пре неколико дана обишао сам ЈКП „Градска чистоћа” и присуствовао примопредаји 10 нових камиона и 10 нових чистилица, а подсећам да ћемо ове године обезбедити више од 100 нових возила за ГСП „Београд”. Из године у годину резултати су све бољи, али читав тај „хардверски део” комуналног система Београда не значи ништа уколико запослени у јавним предузећима нису задовољни – рекао је Мали. 

Градоначелник је рекао да је поносан на одлуку Владе Републике Србије која је крајем прошле године дала могућност да велики број људи који је до сада радио на уговоре о привремено-повременим пословима буде запослен. 

– Ти људи су на тај начин решили свој највећи животни проблем, а ми као послодавац на тај начин говоримо једно велико хвала и исправљамо грешке наших претдхоника. То је велика ствар и јасан показатељ позитивних промена, заједничког решавања проблема у сарадњи са грађанима, боље комуникације и генерално нове слике Београда. Резултати рада јавних предузећа су бољи, грађани су задовољнији, а квалитет комуналних услуга бољи. Поносан сам на резултате социјално-економског дијалога и посебно захваљујем свом помоћнику Борку Милосављевићу који је уложио много труда и енергије у односе са запосленима и синдикатима. Реформе које смо извршили у претходне четири године донеле су нам стабилна предузећа, која су довољно финансијски јака да улажу у механизацију и опрему, али и запослене како би квалитет услуге био бољи из дана у дан. То је наша обавеза, мисија и циљ за које се свакодневно боримо – закључио је Мали. 

Представник Градског синдиката јавних, саобраћајних и комуналних делатности Александар Радојевић захвалио је Граду Београду и градоначелнику на, како је рекао, веома важном проналажењу компромиса који је довео до потписивања уговора. Он је додао да уговор доноси много новина и подсетио на велики труд који је у читав процес уложио помоћник градоначелника Борко Милосављевић.