петак, 19. јануар 2018.

Мали: Скоро 200.000 корисника сениор картице, у систему 700 продајних места

Градоначелник Синиша Мали посетио је данас општину Младеновац где се са старијим суграђанима уверио у добро функционисање сениор картице, након чега је обишао и Дневни центар и клуб за старије „Младеновац 1”. Обиласку је присуствовала и градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

– Данас сам имао прилику да обиђем још један малопродајни објекат компаније која се налази у систему сениор картице и још једном се уверим да је тај пројекат права ствар за наше пензионере. Попуст који је продавница обуће „Метро” обезбедила нашој суграђанки Ружици Танасковић је чак 30 одсто. Када бисмо сабрали све уштеде које се на месечном нивоу остваре преко сениор картице, у питању би била бројка од неколико хиљада динара, што на годишњем нивоу може да значи 13. пензију – рекао је Мали.

Он је додао да је то начин да се град захвали људима који су поднели најтежи терет економских реформи, али и изградили Младеновац и Београд. 

– Влада Републике Србије је радила на повећању пензија и како нас у будућности буду чекали бољи дани у смислу економије, тако ће и примања пензионера сигурно бити већа. Ми ћемо се трудити да повећамо број компанија и продајних места на којима се сениор картица може употребити. У овом тренутку скоро 700 продајних места је у систему за готово 200.000 корисника сениор картице. У наредних десетак дана уручићемо двестохиљадиту сениор картицу, што значи да је готово половина београдских пензионера преузела картицу после свега два месеца трајања акције – истакао је градоначелник.

Он је обишао и недавно реновирани клуб за старије и уверио се да наши најстарији суграђани воле да проводе време у сјајној атмосфери која овде влада. 

– Њима су такође на располагању многобројне активности, али и бесплатни излети које су град и општина организовали. Обећали смо да ће током ове године бити изграђен још један клуб за старије у Младеновцу, а тренутно их на територији града има 27. Од тог броја седам је изграђено у протекле три и по године, али ћемо и поред тога наставити да радимо на повећању броја места на којима се наши сениори окупљају – подсетио је Синиша Мали.

Он је нагласио да му је посебно драго што је град од средине 2014. године у Младеновац уложио велики новац. 

– Урађено је преко 110 километара новог асфалта, 25 километара некатегорисаних путева, осам километара канализационе и три и по километра водоводне мреже. За пољопривреднике ове општине обезбеђено је 25 милиона динара субвенција за тракторе, јунице и противградне мреже само у минулој години. Настављамо да радимо на регионалном водоводу „Макиш – Младеновац” како би се Младеновчани прикључили на градски водоводни систем. У Улици браће Баџак ћемо наставити другу фазу радова на повезивању са регионалним путем како бисмо смањили гужве код ОШ „Свети Сава”, коју смо у потпуности реконструисали – рекао је Мали, нагласивши да је сваки становник Београда важан без обзира на то да ли живи у Младеновцу, Лазаревцу, на Старом граду или Врачару. 

Према његовим речима, нико до сада није бринуо о Београду на тај начин. 

– На рачуну града имамо 14 милијарди динара и желимо да вратимо тај новац грађанима кроз инфраструктуру и остале пројекте који побољшавају квалитет живота у Београду. Следеће недеље обилазим Лазаревац и новоотворену фабрику, а подсетићу на фабрику „Меита” која је отворена у  Обреновцу. Следећа фабрика коју будемо отварали мора да буде у Младеновцу. Ова општина то заслужује и за то ћемо се заједничким радом и изборити. Број незапослених је рекордно мали у Београду 87.623, а из месеца у месец се смањује. Општина Младеновац приходује 20 одсто више новца од пореза на зараде, али те бројке никада нису довољне и увек ћемо покушавати да радних места и новца буде још више – истакао је Синиша Мали.

Председник општине Младеновац Владан Глишић рекао је да је жеља да се та општина врати у време када је она била индустријски град и када се пристојно живело.

– Успели смо да вратимо нагомилане дугове јавних предузећа у износу од  више од 400 милиона динара, a заостале плате радницима тих предузећа из 2012. и 2013. године су исплаћене. Доста смо радили и на путној инфраструктури, и у претходна два месеца асфалтирано је 70 километара путева – истакао је Глишић.

Ружица Танасковић, пензионерка из Младеновца, казала је да свим пензионерима сениор картица много значи, те да се у току месеца уштеди неколико хиљада динара, што је на годишњем нивоу значајна сума.