субота, 20. јануар 2018.

Градска изборна комисија обавља обиман и стручан посао за предстојеће изборе у Београду

Градска изборна комисија за свега неколико дана прогласила је шест изборних листа за предстојеће београдске изборе, који ће се одржати 4. марта. Како је за РТС рекао председник ГИК-а Зоран Лукић, посао је физички и технички обиман, а захтева и стручност и знање јер треба преконтролисати све кандидатуре, приложену документацију и усаглашеност са законом.

Лукић је прецизирао да се ГИК труди да одмах након предаје листе почне провера – најпре потписа бирача и то по тридесет по кандидату за одборника, затим електронска провера да ли имају бирачко право и контрола папирне изјаве у смислу да ли је оригинал, оверена и да ли испуњава законске услове.

– Рокови су кратки и износе 24 сата за проглашење изборне листе. Предлагачи су у принципу тачни и до сада нисмо имали никаквих проблема – рекао је Лукић.

Он је навео и да су јавни бележници умногоме помогли јер не остављају простора за грешке или фалсификате, с обзиром на то да су они гарант правне сигурности података.

– Овлашћени предлагачи, то јест регистроване политичке странке, коалиције регистрованих политичких странака и групе грађана кандидатуре подносе до 16. фебруара, након чега Градска изборна комисија има рок од пет дана да прогласи збирну изборну листу – прецизирао је Лукић.

На основу ове листе израђују се гласачки листићи за изборе за одборнике Скупштине Града Београда, како би Београђани 4. марта могли да остваре своје грађанско право. До сада су једногласно проглашене следеће листе:
– Изборна листа 1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Зато што волимо Београд!,
– Изборна листа 2. Др ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА,
– Изборна листа 3. ИВИЦА ДАЧИЋ – Социјалистичка партија Србије (СПС), ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА – Јединствена Србија (ЈС),
– Изборнa листа 4. ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД – Демократска странка (ДС), Социјалдемократска странка (СДС), Нова странка (НОВА) и Зелена еколошка партија – Зелени (ЗЕП – Зелени),
– Изборна листа 5. АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ – ГРАДОНАЧЕЛНИК,
– Изборна листа 6. „Шта радите бре – Марко Бастаћ”.